Kako najbrže izaći iz dugova?

Većina stručnjaka će se složiti da je danas zaduženost pojedinaca i porodica veća nego ikad pre. Postavlja se pitanje da li se išta može učiniti kako bi brzo poboljšali svoju situaciju?

Postoji puno toga, ali morate imati volju i biti odlučni. Ništa se ne događa preko noći, ali upornošću se rešava.

Krenite od manjih računa i dugova prema većim. Nema smisla odmah razmišljati o otplati velikog kredita ako dugujete za režije za prošli mesec.

- Napravite spisak dugova. Sedite za kompjuter ili za sto sa olovkom i papirom, i napravite spisak gde sve dugujete novac i koliko. Kao i koliku kamatnu stopu za to plaćate.

- Plaćajte račune redovno. Idući mesec će biti još teže, a neprestano ćete vući dug. Tu su i opomene i zatezne kamate. Prvi korak bi trebalo da bude da te račune plaćate mesečno i na vreme. Na taj način ćete jasnije znati za što vam još ostane novca.

- Najviše kamatne stope verovatno plaćate na kreditne kartice i na minus na tekućem računu. Budući da su iznosi manji, a kamatne stope najviše počnite se rešavati tih dugova. Ako imate više kartica onu koja ima najmanju kamatnu stopu ili najmanju naknadu jedinu koristite, naravno što manje. U međuvremenu pokušajte zatvarati ostale kartice ili bar smanjiti dugove na njima. Na taj način ćete imati bolju kontrolu i uvid u dug. Plaćajte dospele rate po karticama i kreditima redovno. Većina finansijskih institucija naplaćuje opomene i računa zatezne kamate za svako kašnjenje.

- Beležite i smanjite potrošnju. Idućih 30 dana zapisujte sve na šta ste potrošili novac. Svaku sitnicu. Najbolje bi bilo kada biste taj mesec čuvali sve račune tako da možete na kraju meseca tačno znati na što ste koliko potrošili. Dnevno kategorizujte i beležite troškove. To će vam pomoći da vidite koliko zaista trošite na određene stvari.

- Sve veće račune koje mesečno plaćate pregledajte još jednom (telefon, mobilni, internet, tv pretplate). Postoji li mogućnost da smanjite troškove? Možete li smanjiti pretplatu na telefon ili možda možete uzeti kod istog provajdera nekoliko usluga i tako smanjiti iznos?!

- Počnite mesečno da odvajate iznose za godišnje troškove. Umesto da idete u minus za godišnji odmor, bolje ćete proći ako ga štedite unapred. Isto je i s registracijom automobila. To su iznosi koje morate platiti, ali ako ih platite gotovinom nećete imati dodatnih troškova, možda ćete čak imati i popust na gotovinu.

- Ne morate zatvoriti sve kredite, ali svedite ih na minimum. Ako imate kredit za stan, naravno da ga ne možete isplatiti, ali možete redovno plaćati rate, a s vremenom odvajati i za rezervnu ratu.

Dugovi vas vode u začarani krug i imate osećaj da se bez novog duga ne možete izvući iz starog. U jednom trenutku morate napraviti rez i započeti zatvarati dugove. Što pre to bolje.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još