Top 10 filmova koji nisu dobili Oskara, a zaslužili su (VIDEO)

1. The Shawshank Redemption

Jedan od najboljih filmova svih vremena nominovan je za 7 Oskara, ali na veliko iznenađenje fanova nije dobio nijednog.

2. Reservoir Dogs

Verovali ili ne, film čiji je saundtrack uvršten u 10 najboljih ikada nije nominovan ni za jednog Oskara, pa čak ni za najbolji soundtrack.

3. City of God

Potresna priča o odrastanju u brazilskim favelama mnoge je ostavila bez teksta. Grad bogova bio je nominovan u 4 kategorije.

4. Psycho

Maestralni tvorac horora Alfred Hičkok je do 1961. godine pet puta bio nominovan za najboljeg reditelja, svaki put ga je Oskar zaobišao. Nepravda je ispravljena 1968. godine kada je dobio nagradu Irving G. Thalberg, odnosno počasnog Oskara.

5. The Shining

Džek Nikolson je svakako zalužio Oskara za ovu ulogu.

6. Once upon a time in America

Ako vam ime Serđa Leonea nije dovoljno, bacite pogled i na glumačku ekipu. Ovo je film koji je svakako zaslužio Oskara, a nije nominovan ni u jednoj kategoriji.

7. The Big Lebowski

Još jedan maestralni film koji nije nominovan ni u jednoj kategoriji.

8. Heat

Kada u jednom filmu glume Al Paćino i Robert De Niro mislili bi da je Oskar zagarantovan, ali Američka filmska akademija nije delila mišljenje fanova, pa Vrelina nije dobila nijednu nominaciju.

9. Leon

Žan Reno i Natali Portman na fantastičan način dočarali su neobičan odnos profesionlanog ubice Leona i devojčice Matilde. Ovaj film nije bio nominovan za Oskara, ali je nepravda ispavljena mnogo godina kasnije - Natali je 2010. osvojila Oskara za film Crni Labud.

10. Sin city

Sin City možda nije najbolje delo Roberta Rodrigeza, ali je svakako pomerio granice kinematografije i zaslužio je bar jednog Oskara.

J.R.
Pogledajte još