Pupovac: Demonizacija ćirilice u Hrvatskoj

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke rekao je na skupu u hrvatskom Saboru da "takve demonizacije jednog pisma" nije bilo na ovim prostorima ni prema gotici, 20 godina posle Drugog svetskog rata.

Na okruglom stolu o evropskoj višejezičnosti, Pupovac je upozorio da Srbi, Bosanci i Crnogorci, koji govore svojim materinjim jezikom, danas u Hrvatskoj rizikuju da budu diskriminisani.

"Takva situacija u Hrvatskoj rezultat je totalitarne jezičke politike, nedostatka tolerancije, ali i sve teže privredne situacije", ocenio je on.

Povod skupa bila je najnovija referendumska inicijativa o ćirilici, za koju je štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se bori protiv ćirilice, prikupio 650.000 potpisa.

Sa okruglog stola pod nazivom "Evropsko bogatstvo višejezičnosti: Quo vadis Croatia?", na Medjunarodni dan ljudskih prava, pozvani su celokupna hrvatska javnost i politika da zaštite stečeni nivo prava manjina na svoj jezik i pismo.

Goran Beus Rihemberg iz Hrvatske narodne stranke referendumsku inicijativu o zabrani ćirilice nazvao je "cirkusom i iracionalnim pokušajem obračuna s delom identiteta jedne nacionalne manjine".

"Zabrinjavajuće i dramatične su informacije koje stižu iz Vukovara u kojem je danas teško biti i Srbin i Hrvat", ocenio je Eugen Jakovčić iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, pozvavši hrvatsku javnost, uključujući i Katoličku crkvu, na okretanje budućnosti, toleranciji i suživotu.

Aktivisti za ljudska prava upozorili su na važnost uvodjenja gradjanskog i interkulturalnog obrazovanja mladih i još prisutnu stigmatizaciju i segregaciju dece koja pohadjaju nastavu za manjine u Vukovaru.

Na skupu su učestvovali diplomatski predstavnici niza evropskih zemalja koji su, opisujući dobre prakse svojih zemalja, pokazali da su dvojezičnost i višejezičnost raširena i normalna praksa u Evropi i da je interkulturalnost osnovna odrednica evropskog identiteta.

Okrugli sto organizovala je gradjanska kampanja "SVI MI - Za Hrvatsku svih nas".

Kampanja je u svom "Apelu razuma - za Hrvatsku svih nas" upozorila da se "iskazivanjem netrpeljivosti prema nekoj manjini i simbolima njenog kulturnog identiteta ograničavaju sloboda, prava i sigurnost gradjana Hrvatske", prenela je agencija Hina.

Vukovarski štab je pokrenuo referendum kojim bi se upotreba manjinskog pisma dozvolila samo u sredinama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine polovinu stanovništva, a ne trećinu kao što je sada slučaj.

Gotovo čitava hrvatska politička javnost izrazila je protivljenje održavanju takvog referenduma, a najavljene su i ustavne promene koje bi sprečile održavanje takve vrste izjašnjavanja kojima se prava nacionalnih manjina redukuju.

Izvor: B92

Pogledajte još