Životinje na ulici: Kako da im spasimo život u hladnim danima

Mnoge životinje na ulicama su našom krivicom, jer smo ih se zasitili, doveli novog, slađeg mališana, ili više jednstavno nismo imali uslova za njih. Zato, pomozimo im da prežive ove zavejane dane.

Evo nekoliko načina da pomognete:

1. Odškrinite vrata ulaza – hvala!
Kada vidite kucu ili macu kako cvokoću ispred Vaše zgrade, setite se kako bi bilo da ste zaboravili ključ svog stana baš tog ledenog dana. Odškrinite vrata od ulaza i dopustite im da se bar malo zgreju.

2. Napravite im kućicu
Organizujte se sa prijateljima i od starih dasaka, stiropora (koji je odličan izolator) i sličnih materijala napravite kućicu napuštenim kucama “iz kraja”. One će Vam biti beskrajno zahvalne, a Vas će danima grejati neverovatan osećaj ljubavi i zadovoljstva što ste pomogli nekome da preživi.

3. Stara ćebad, odeća, spas su u zimskim noćima

Stara odeća, iscepana ćebad, i sve one stvari koje godinama stoje u Vašem podrumu, mogu spasiti živote sirotih životinja u Vašem komšiluku.

Pokupite sve te tkanine, stavite ih u natkriveni ćošak (ispod stepeništa, u uglu zgrade), a smrznute životinje će ih pronaći i biće vrlo zahvalne.

4. Postavite hranilice za ptičice

Plastični poklopac stare činije, tacnica, ili nešto slično može biti izvor života za vrapčiće i golubove koji po ovom nevremenu ne mogu da pronađu mrvice. Malo starog hleba, koje zrno i biće spašene.

5. Slama u kućici
Mnogi psi su prinuđeni da žive u improvizovanim kućicama od starog bureta ili nečeg sličnog. Ako vidite tako nešto, ne budite lenji, stavite im slamu i odmah će biti toplije.

Izvor: Životinje.rs

Pogledajte još