Provalnici upali u stan slikara Vladimira Veličkovića

Policija traga za provalnicima koji su preksinoć oko 20 sati u centru Beograda obili stan Vladimira Veličkovića, jednog od najpoznatijih srpskih slikara. Nepoznate osobe iskoristile su činjenicu da se Veličković nalazi u Parizu i upale u njegov stan u blizini Kalemegdana, ali prema nezvaničnim informacijama, iz stana poznatog slikara ništa nije odneto.

Sve ispreturali
"Stan je potpuno ispreturan, stvari su pobacane iz ormara, dušeci bačeni na pod, stolice prevrnute... Komoda s flašama pića je bila zaključana, pa su je lopovi polomili. Ipak, osim loma koji su ostavili, čini se da lopovi nisu ništa odneli. Najverovatnije su tražili nakit, koji nisu našli",
kaže sagovornik iz istrage.

Uviđajem je utvrđeno da su provalnici preskočili ogradu dvorišta i preko terase ušli u stan. Pajserom su digli rešetke, razbili vrata i ušli, oštetivši pritom nameštaj i pokućstvo, a ko zna koliko bi se zadržali u stanu da se nije oglasio alarm.

"Provalnici su pobegli, a komšije su odmah obavestile ženu koja održava stan i policiju", navodi pomenuti izvor.

Vlada Veličković, koji živi na relaciji Beograd - Pariz, kaže da su lopovi verovatno tražili nakit ili neke druge dragocenosti.

Dojava ili ne
"Toga u stanu nema, tako da su otišli neobavljena posla. Do nedelje sam bio u tom stanu, a potom sam otputovao u Pariz. Ne mogu da nagađam da li je provalnicima neko dojavio da nisam tu, pa su znali kad da dođu", rekao je poznati slikar.

On smatra i da izuzetno vredne slike nisu bile na meti lopova zbog toga što su velikog formata i zato što bi se teško iznele iz stana, a još teže prodale.

"Očigledno je da ih je interesovalo nešto drugo. Važno je da slike nisu oštećene. Nadam se da su se razočarali što nisu našli to što su tražili i neka im je nazdravlje"
, zaključio je Veličković.

Ko je Veličković
- jedan od najskupljih srpskih umetnika, čije slike dostižu cenu i do 80.000 evra
- član Srpske akademije nauka i umetnosti
- odlikovan Ordenom viteza Legije časti 2007. godine
- izabran za člana Akademije lepih umetnosti u Fra ncuskoj i Makedonske akademije nauka i umetnosti
- u Galeriji SANU u maju ove godine imao izložbu pod nazivom "Gavrani“, dok je u Muzeju Cepter bila otvorena izložba njegovih kolaža i crteža
- odlikovan najvišim francuskim priznanjima za kulturu
- dosad imao više od 100 samostalnih izložbi širom sveta

Sprečen šverc grafika
Sredinom novembra carinici su na prelazu Horgoš zaustavili bračni par iz Srbije koji je pokušao da unese 18 štampanih grafika s Veličkovićevim potpisom. "Grafike su kupljene u Francuskoj, a bračni par je pokušao da ih unese Srbiju izbegavajući da plati carinske dažbine. Nakon kontrole vozila grafike su nađene u prtljažniku, ispod kesa s garderobom kupljenom za decu i ličnih stvari", saopštila je tada Uprava carine.

Izvor: Kurir
Foto: Printskrin - Youtube

Pogledajte još