Užice: Počela da stiže voda za piće

U Užicu je sinoć zasedao Štab za vanredne situacije, koji je potvrdio zabranu korišćenja vode za piće i kuvanje hrane sa gradskog vodovoda sa izvorišta Vrutci.

Prve cisterne s vodom stigle su noćas u Opštu bolnicu iz Čačka.

“Pored dve cisterne stigla je i flaširana voda, tako da je bolnica snabdevena sa vodom za narednih nekoliko dana”, izjavila je direktorka Opšte bolnice Užice Jelena Raković Radivojević.

"Grad Užice je uz pomoć Čačka,Gornjeg Milanovca, Kraljeva, Čajetine, Višegrada i Bajine Bašte obezbedio prve količine flaširane vode koje su podeljene vrtićima i školama, a u gradu su postavljene cisterne za snabdevanje čistom vodom građana"
, izjavio je načelnik Komunalne policije Zoran Militarov.

On je rekao i da će u školama u Užicu danas biti skraćena nastava zbog aktuelne situacije sa vodom.

Doktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Olivera Janjić rekla je da je Republička ekološka inspekcija 14. decembra obavestila ovu ustanovu da je došlo do pogoršanja kvaliteta vode u jezeru Vrutci.

"U vodi su izolovane alge, prema današnjem nalazu Instituta Batut. Posledica algi u vodi za piće je posledica intenzivnog razmnožavanja algi u jezeru Vrutci. Zavod nema potvrdu o povećanom broju obolelih u gradu i može se reći da nije došlo do ozbiljnog ugrožavanja zdravstvenog stanja stanovništva", rekla je Janjić.

Zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević izjavio je jutros da je pojava algi u jezeru Vrutci prirodni fenomen i ne zna se do kada će ta situacija trajati, dodajući da, ipak, nema razloga za paniku.

"Prema uveravanjima koje sam dobio iz Instituta Batut koji radi uzorkovanje vode iz jezera Vrutci, zabrana korišćenja vode je preventivna mera. Zdravlje Užičana, u smislu izazivanja stomačnih problema, bilo bi ugroženo posle korišćenja ovakve vode duže od godinu dana", rekao je Drndarević.

Kao potvrdu Drndarević je naveo da u Domu zdravlja u Užicu nema povećanog broja registrovanih pacijenata sa stomačnim tegobama.

Drndarević je rekao i da je grad poslao na analizu Institutu Batut uzorke vode sa alternativnih izvorišta u Turici i na Velikoj brani, kako bi se utvrdilo da li ona može da se koristi za snabdevanje grada dok traje problem sa jezerom Vrutci.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.