Kako da sačuvate oči ako ste ceo dan ispred kompjutera

Menjajte fokus
Rad za kompjuterom je kao i čitanje - tekst i slike koje gledate su vam blizi. Zato je važno da redovno odmarate oči kako ne bi došlo do slabljenja očnih mišića i kratkovidosti. Nakon svakih deset minuta rada pogledajte u udaljeni predmet koji se nalazi najmanje tri metra od vas. Držite pogled na tome predmetu deset sekundi. To je takozvano 10-3-10 pravilo (10 minuta – 3 metra – 10 sekundi) koje vam mora preći u naviku kako biste sačuvali vid.

Pravilno postavite radni sto
Ako je ikako moguće postavite radni sto i kompjuter na njemu tako da odatle možete videti najudaljeniju tačku prostorije. Ukoliko je to nemoguće, i kompjuter mora da stoji u nekom uglu, ili sa pogledom u zid, iznad monitora postavite malo ogledalo koje će vam omogućiti fokusiranje pogleda u daljinu. Kompjuter ne bi trebalo da stoji pored prozora jer prekomerno prirodno svetlo deluje stresno na oči. Nikada ne gledajte samo u ekran, koristite se i perifernim vidom i budite svesni prostora i predmeta koji se nalaze u vašoj okolini.

Bez odsjaja na monitoru
Odsjaj je jak izvor svetlosti zbog koga se naše telo nesvesno pomera kako bi ga oči izbegle. Tako dolazi do nepravilnog sedenja i bolova u kičmi. Osim toga, jaka svetlost odsjaja šteti očima i predstavlja veliki stres za njih. Odsjaj uzrokuje loše raspoređena rasveta u prostoriji. Možete da proverite da li postoji odsjaj ako ugasite monitor i upalite osvetljenje u prostoriji. Na taj način možete da ustanovite odakle dolazi dodatna svetlost koja uzrokuje odsjaj.

Nemojte da radite u mraku
Prostorija mora uvek da bude dovoljno osvetljena, samo se pobrinite da se izvor svetla ne nalazi u vašem vidokrugu kada gledate prema monitoru, ili da se nalazi u odsjaju monitora. Ukoliko radite u mraku nanosite veliku štetu očima jer ne koristite periferni vid.

Pravilno sedite
Trudite se da uvek sedite na celom sedištu stolice, tako da vam leđa dodiruju naslon. Možete i da postavite jastuk iza donjeg dela leđa, tako da nema praznog prostora. Noge moraju da vam dodiruju pod, a ukoliko dugo držite prekrštene noge usporićete cirkulaciju. I znajte - koliko je bitno da radite na dobrom računaru, toliko je bitno i da sedite na udbnoj i "zdravoj" stolici.

Pravilno trepćite
Treptanje je zdravo za vaše oči. Kapci raspoređuju očnu vodicu preko celog oka i štite ga od sušenja i stranih materija. Zdravo oko, normalnog očnog pritiska, trepće od 10 do 12 puta u minuti, otprilike svakih 5 sekundi. Većina ljudi koji slabo vide nesvesno smanje frekvenciju svoga treptanja. Oni se zagledaju u objekat koji ne vide jasno i pokušavaju da se fokusiraju. Tada nesvesno trepnu manje puta nego što je oku potrebno.

Izvor: Mondo
Foto: Morguefile

Pogledajte još