Superhrana: Top 10 namirnica za 2014. godinu!

Fizalis
Ovo bobičasto voće veličine čeri paradajza u samo 3/4 šoljice sadrži čak 39 odsto dnevnog unosa vitamina D, što je velika količina za jednu voćku. Fizalis dolazi iz Perua, tačnije iz područja Andi, i slatkog je ukusa. Osim vitamina D, sadrže i vitamin C, B12, gvožđe i protein. Pomaže pri lečenju reumatskih bolesti i tumora.

Manuka med

Ovaj lekoviti med s Novog Zelanda ima protivupalno djelovanje i pomaže pri lečenju bakterija otpornih na antibiotike. Ima izuzetno mnogo minerala, antioksidansa i enzima.

Sušeni kvasac

Ovo možda zvuči odbojno i neukusno, ali kvasac je sve popularniji začin u zdravoj ishrani! Ima visok udeo vitamina B12 - samo jedna kašika sadrži dnevni unos! Osim toga, bogat je proteinom, a možete ga posuti po kokicama, krompirima ili zelenom povrću.

Ulje konoplje
Konopljino ulje najbolje je za čišćenje organizma, te ima idealan odnos omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina. Ovo ulje izbacuje višak vode iz organizma, reguliše varenje i metabolizam, smanjuje loš holesterol, sprečava mnoge bolesti i jača koncentraciju i pamćenje.

Inka orah
Ova neobična biljka iz Amazonske prašume izgleda poput kikirikija, a smatra se da su je Inke koristile više od tri hiljade godina. Može se naći u obliku ulja, a poput konoplje, sadrži idealan odnos omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina.

Kiseli kupus

Odličan izbor za dodatak mnogim salatama ili jogurtima, pomaže pri regulisanju varenja i izvrstan je izvor vitamina C i prirodnih probiotika.

Pčelinji polen

Iako možda ne zvuči kao hrana, polen je jedna od najhranjivijih prirodnih namirnica. Nastaje kada pčele obrade pelud cvetova tako da ga je lakše nositi i svariti te konačno pretvoriti u med. Pčelinji polen ima veliku količinu proteina, gvožđa, ugljenih hidrata, magnezijuma i drugih minerala.

Matcha prah
Matcha prah ili prah zelenog čaja jača metabolizam i sagoreva masti. Odlično čisti organizam i pomaže pri mršavljenju.

Šipak

Mnoga istraživanja pokazala su kako je upravo šipak jedno od najlekovitijih voćki na svetu. Odlično utiče na kardiovaskularni, nervnii i koštani sistem, pomaže pri snižavanju krvnog pritiska i holesterola i ima veliku količinu vitamina C.

Maca
Maca je biljka poreklom iz Perua, a jeli su je vojnici Inka za povećanje snage i izdržljivosti. Sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, ugljene hidrate, vlakna, fruktozu, kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum i još mnoge hranjive materije.

Izvor: Byka
Foto: Cook13.com

Pogledajte još