Anonimusi hakovali sajt MIT-a!

Foto: AP

Anonimusi su ponovo pokrenuli svoju operaciju "Last resort" kako bi hakovali sajt MIT-a i preuzeli server projekta "Cogeneration".


Sajt je bio srušen jedan sat, a naslovna stana sajta nazvana je "Dan kada smo uzvratili udarac."

(old_image)

U "izjavi" Anaonimusa stoji "Zapamtite dan kada smo uzvratili udarac, zapamtite" uz heš tag #OPLASTRESORT

Eron Švarc i operacija "Last resort"

Suosnivač Reddit-a,Creative Commons-a i Demand Progress-a, Eron Švarc izvršio je samoubistvo 11. januara 2011. godine u Njujorku, nakon maltertiranja od strane američkog tužilaštva i MIT policije. MIT je prvenstveno tvrdio da je imao neutralnu ulogu u gonjenu Erona Švarca, ali su kasnije informacije pokazale da je učešće MIT-a bilo sve samo ne neutralno.
Operacija "Last resort" predstavlja odmazdu zbog samoubistva mladog hakera, za koje mnogi veruju da je rezultat preagresivnog gonjenja Švarca od strane američkog pravosuđa, i kako njegova porodica tvrdi, malteretiranja korišćenjem zastarelog zakona o kompjuterskim zločinima.

Anonimusi su uputili sve posetioce sajta MIT na sajt "The Day We Fight Back," koji najavljuje protest protiv prismotre, a koji će biti održan 11 februara 2014. godine .

"The Day We Fight Back" je protest u čast preminulog Erona Švarca i način da se privuče pažnja na ulogu aktiviste u zaustavljanju SOPA zakona.

Učesnici protesta su, između ostalog i: Demand Progress, The Electronic Frontier Foundation, Fight for the Future, Reddit, Mozilla.

Ovo nije prvi put da su Anonimusi u okviru operacije "Last resort" i u ime Erona Švarca hakovali sajt MIT-a.

Naime, prvi put se to desilo malo nakon samoubistva mladog hakera, a drugi napad na sajt, u januaru 2013. godine, bio je i više nego ozbiljan.

(old_image) Eron Švarc / Foto: Wikipedia

Prošle godine operacija "Last resort" lansirana je obaranjem sajta federalne Komisije za kazne ( U.S. Sentencing Commission).

Prošlog vikenda Bob Švarc, Eronov otac, objavio je tekst u kom nedvosmisleno tvrdi da je MIT odgovoran za smrt mladog hakera.


J.R.
Pogledajte još