Miščević: Nemačka nam pravi problem s merama za azilante

Foto: Medija centar

Predsednik Komisije Nenad Banović i njegov tim “uspeli su da u svim državama u kojima smo imali lažne azilante svedu (njihov broj) na apsolutni minimum, sem u Nemačkoj, a sada nastoje da to urade i u Nemačkoj”, rekla je Miščević u emisiji “Mira Adanja-Polak i Vi” na RTS.

Za Srbiju su, prema njenim rečima, problem mere koje Nemačka, kao demokratska država i tolerentno društvo koje se bazira na solidarnosti, sprovodi kako bi pomogla onima koji zaista jesu pravi azilanti.

Broj lažnih azilanata iz Srbije u Nemačkoj povećan je prošle godine za 40 odsto, podsetila je Miščević, navodeći da su u pitanju ljudi koji odlaze u zemlje EU da tamo provedu zimu, rade na crno i “zarade više nego što je njena plata u Srbiji”, a onda ih, po sporazumu o readmisiji, vrate u zemlju.

U Nemačkoj je broj lažnih azilanata naglo porastao posle odluke Vrhovnog suda te zemlje u julu 2012. godine da se podnosiocima zahteva za azil poveća novčana pomoć tokom procedure odlučivanja o zahtevu, koja traje najmanje dva i po meseca, ali može trajati i do šest meseci.

Ranije je ta pomoć bila 120 evra mesečno za četvoročlanu porodicu, a sada je najmanje 420 evra – uz obezbeđen smeštaj, hranu i odeću.

Govoreći o merama koje sprovode srpske vlasti, Miščević je rekla da je i ona, kao i svi drugi građani Srbije, nedavno na domaćem graničnom prelazu morala da pokaže povratnu avionsku kartu i, kao razlog putovanja, dnevni red sastanka na koji je pozvana u Briselu.

“To je trajalo dvadesetak sekundi i time smo normalno završili”, rekla je ona, napominjući da su takve mere nužne kako bi se izbegla mogućnost suspenzije vizne liberalizacije za građane Srbije.

Miščević je dodala i da pozivno pismo koje državljanin Srbije dobija iz inostranstva mora biti overeno, ali je istakla da to nije nikakva komplikovana procedura.


Blic

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.