Sveta Nina zamenila Svetog Savu

- U kalendaru crnogorske pravoslavne crkve nema Svetog Save jer smatramo da on nema značaja za crnogorski narod, već za srpski, i poštujemo ga kao takvog. Umesto Svetog Save, 27. januara slavi se Sveta Nina, prosvetitelj Gruzije - kazao je za „Blic Crna Gora“ potpredsednik Saveta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

On kaže da ono što je univerzalno u kalendarima svih pravoslavnih crkava važi i za kalendar CPC, te da je razlika u odnosu na kalendar SPC i to što je 4. jun rezervisan za vladara Duklje Vladimira Dukljanskog, a da u kalendaru SPC istog sveca nazivaju Jovan Vladimir.

- Vladimir Dukljanski umro je početkom prošlog milenijuma, dakle pre šizme, odnosno formalnog razlaza latinske i vizantijske crkve. Bio je sahranjen u današnjoj Albaniji u Crkvi Svetog Jovana i to je jedina njegova veza sa imenom Jovan. Kralj Aleksandar je pokušao 1925. da izmesti krst Vladimira Dukljanskog iz Bara u Beograd i da ukine njegov kult u Crnoj Gori, što je još jedan pokušaj integracija Crne Gore u srpski duhovni korpus - kazao je Vučinić.

Vučinić kaže da je Vladimir Dukljanski najstariji crnogorski svetac, a da je najvažniji Sveti Vasilije Ostroški. U red najznačajnijih spada svakako i Sveti Petar Cetinjski, čiji je kult i danas jak u Crnoj Gori.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije nedavno je za sveca proglasio i Petra Drugog Petrovića Njegoša, koga je nazvao lovćenski Tajnovidac, iako tu inicijativu nije podržao Sabor SPC.

Foto: wiki/Mossot
Izvor: Blic

Pogledajte još