Kultna muzika iz domaćih filmova

Podsećanje na dobra stara vremena domaće kinematografije započinjemo pesmom koja nije originalno nastala za film "Maratonci trče počasni krug" (što mnogi danas i ne znaju), ali bez njega malo ko bi znao za nju.

Pesma iz filma "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana ostaće za sva vremena kao dokaz pravog duha naroda koji peva i kada je najgore.

Pesma Zorana Simjanovića za film "Floyd" koju izvodi Dado Topić spada među najbolje i najpoznatije pop filmske numere svih vremena.

Vampiri su u doba snimanja filma "Mi nismo anđeli" bili jedna od najpoznatijih grupa, ali je njihovu slavu definitivno nadživela pesma "Čekala sam" i baš ovo izvođenje.

Svi se sećamo pesme "Nemoj da brigaš" iz filma "Balkan Ekspres". Ona je još jedan izuzetan pokazatelj duha ovog naroda koji "udara brigu na veselje" i kada lete meci, gladuje... Kao i ona sa početka našeg spiska.

Anica Dobra u filmu "Crni bombarder" Darka Bajića. "Svečane bele košulje" i danas slušamo.

Iako je teško poverovati da je Bajaga osamdesetih mogao i da pretpostavi da će pesma "Moji su drugovi" iz filma "Ni na nebu ni na zemlji" postati hit i u kafanama, verujemo da mu ne smeta što je postala hit koji je nadmašio i sam film.

Emira Kusturicu često vezujemo za romsku muziku i pesmu "Ederlezi" iz filma "Dom za vešanje".

Piloti i Kiki Lesandrić, ali i serija/film "Zaboravljeni" Darka Bajića ne bi nikada bili to što jesu da nije bilo istoimene pesme. Odlična, zaista!

I za kraj malo drugačije muzike iz domaćih filmova - "Slatko od snova", "Tesna koža" i "Hajde da se volimo"


D.A.R.

Pogledajte još