Kultna muzika iz domaćih filmova

0

Pored citata iz filmova koje često izgovaramo, dosta je i kultnih pesama koje su nadživele i same filmove. Evo naše liste kultnih filmova domaće kinematografije.

Podsećanje na dobra stara vremena domaće kinematografije započinjemo pesmom koja nije originalno nastala za film “Maratonci trče počasni krug” (što mnogi danas i ne znaju), ali bez njega malo ko bi znao za nju.

Pesma iz filma “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana ostaće za sva vremena kao dokaz pravog duha naroda koji peva i kada je najgore.

Pesma Zorana Simjanovića za film “Floyd” koju izvodi Dado Topić spada među najbolje i najpoznatije pop filmske numere svih vremena.

Vampiri su u doba snimanja filma “Mi nismo anđeli” bili jedna od najpoznatijih grupa, ali je njihovu slavu definitivno nadživela pesma “Čekala sam” i baš ovo izvođenje.

Svi se sećamo pesme “Nemoj da brigaš” iz filma “Balkan Ekspres”. Ona je još jedan izuzetan pokazatelj duha ovog naroda koji “udara brigu na veselje” i kada lete meci, gladuje… Kao i ona sa početka našeg spiska.

Anica Dobra u filmu “Crni bombarder” Darka Bajića. “Svečane bele košulje” i danas slušamo.

Iako je teško poverovati da je Bajaga osamdesetih mogao i da pretpostavi da će pesma “Moji su drugovi” iz filma “Ni na nebu ni na zemlji” postati hit i u kafanama, verujemo da mu ne smeta što je postala hit koji je nadmašio i sam film.

Emira Kusturicu često vezujemo za romsku muziku i pesmu “Ederlezi” iz filma “Dom za vešanje”.

Piloti i Kiki Lesandrić, ali i serija/film “Zaboravljeni” Darka Bajića ne bi nikada bili to što jesu da nije bilo istoimene pesme. Odlična, zaista!

I za kraj malo drugačije muzike iz domaćih filmova – “Slatko od snova”, “Tesna koža” i “Hajde da se volimo”


D.A.R.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.