Proizvođači antivirusa ne odustaju od podrške za XP

Kompanija Microsoft već mesecima najavljuje da je u planu prekid aktivne podrđke za zastareli Windows XP. Ipak ovaj OS je i dalje izuzetno popularan kako kod regularnih korisnika, tako i u poslovnim sistemima, pa je ova odluka je izazvala prilično negodovanje.

Ipak, čini se da je i Microsoft ovoga svestan, pa je malo prespitao svoju odluku.

Naime, Microsoft stoji kod odluke da je, posle više od 12 godina, vreme da Windows XP ode u zasluženu penziju. Sigurnosna ažuriranja će prestati 8. aprila 2014. godine, a korisnicima se preporučuje prelazak na neki od novijih verzija sistema (Windows 7, Vista ili Windows 8/8.1).

Ovo znači da će nakon 8. aprila bilo kakva ranjivost u XP-u, u smislu malicioznih programa, značiti otvorena vrata za viruse, hakere... Microsoft će ukloniti apdejt za Security Essentials na Windows XP-u, ali tek od 14. jula 2015. godine.

Međutim, kako Windows XP i dalje ima solidnu bazu korisnika (u ovom trenutku se nalazi na oko 18 odsto računara širom sveta, ne računajući piratske kopije), kompanije koje se bave proizvodnjom sigurnosnog softvera su odlučile da pruže podršku Windowsu XP i nakon što Microsoft sa tim prestane.

Tako je AV-TEST kreirao listu sigurnosnih firmi koje će nastaviti da podržavaju XP svojim antivirus softverom, uz opasku da će korisnici morati da se odluče za alternativni softver kojim će zameniti Microsoftove alatke.

Lista najpoznatijeg i najpopularnijeg antivirus softvera koji će podržavati Windows XP nakon 8. aprila je sledeća:

  • AVG - Nije najavljeno prekidanje sa podrškom, koja će trajati bar dodatne dve godine.
  • Avast - Nije najavljeno prekidanje sa podrškom, koja će trajati bar dodatne dve godine.
  • Avira - Podrška će trajati do 8. aprila 2015. godine
  • Bitdefender - Podrška za standardne korisnike je planirana do januara 2016. a za preduzeća do januara 2017. godine.
  • ESET - Podrška je najavljena bar do aprila 2016. godine.
  • F-Secure - Nije najavljeno prekidanje sa podrškom, koja će trajati bar dodatne dve godine.
  • Kaspersky - Podrška će trajati bar do 2018. godine za potrošače i do 2016. godine za preduzeća.
  • McAfee - Nije najavljeno prekidanje sa podrškom, koja će trajati bar dodatne dve godine.
  • Sophos - Podrška će trajati do 30. septembra 2015. godine.
  • Trend Micro - Podrška će prestati 30. januara 2017. godine

Dakle, korisnici koji i dalje žele da zadrže Windows XP imaju još bar dve ili više godina podrške od strane najpopularnijih proizvođača antivirusa. Ukoliko ostajete uz XP, bitno je samo da promenite navike i prestanete sa korišćenjem pojedinih Microsoft alatki, kao što je Outlook, Internet Explorer i slično i zamenite ih alternativnim. S druge strane, možda je već vreme da razmišljate i o novom operativnom sistemu - Windows 7 je trenutno najpopularniji izbor, jer ima gotovo 50 odsto tržišnog udela.

B.J.

Pogledajte još