Ova poza podiže samopouzdanje

"Poza moći" namenjena je prvenstveno damama, a potrebno je da u stojećem položaju malo raširite noge, odnosno stanete u raskorak, a šake naslonite na kukove.

Nakon dva minuta stajanja u ovom položaju, nivo testosterona u ženskom telu poraste za 20 odsto, dok se nivo kortizola smanjuje za 25 odsto.

Neki socijalni psiholozi tvrde da bi "upravljanje" hormonima na ovaj način, moglo da bude od ključnog značaja da žene steknu dovoljno samopouzdanja da bez problema pariraju svojim muškim kolegama na poslu. Ipak, bez obzira na to da li ste zaposleni ili ne, samopouzdanje nikome ne može da naškodi.

"Pozu moći" prvo je demonstrirala psiholog Emi Kadi na Univerzitetu Harvard. Kadijeva je na ovu ideju došla nakon detaljnog istraživanja o tome kako govor tela utiče na raspoloženje.

Učesnike studije, psiholog Kadi je stavljala u različite poze, a tom prilikom merila je nivo hormona u njihovom telu.

Rezultati su pokazali da su nakon stajanja u svakoj pozi u trajanju od dva minuta, kod učesnika su zabeleženi smanjeni nivo kortizola i povišen nivo testosterona, a učesnici su prijavili da imaju više samopouzdanja i da se anksioznost umanjila.

"Nizak nivo kortizola i visok nivo testosterona povećavaju želju za rizikom i pomažu mozgu da se nosi sa stresnim situacijama"
, objasnili su naučnici. Ipak, zbog stava koji treba ženama da poveća nivo testosterona, Kadijevu su mnogi optuživali da želi od žena da "napravi" muškarce.

Ona objašnjava da cilj tehnike podizanja samopouzdanja nije da se žene ponašaju kao muškarci, kao ni da budu bilo šta drugo osim onoga što jesu.

Izvor: Novi magazin
Foto: Morguefile

Pogledajte još