Viskijem protiv gripa

MOSKVA, 04. avgust 2009. (FoNet) - Fan klub ruske fudbalske reprezentacije poručuje da je najbolji lek protiv svinjskog gripa - viski, i to velški.

Iako ministarstvo zdravlja preporučuje ruskim navijačima da zbog pandemije virusa H1N1 ne idu 9. septembra u Kardif na kvalifikacioni meč za svetsko prvenstvo u fudbalu Vels -
Rusija, oni poručuju da će ipak putovati na ostrvo.

Navijači kažu da je lek koji ubija sve simptome novog gripa upravo velški viski, a šef ruske sanitarne službe Genadij Oniščenko ih upozorava da bi putovanje u Kardif moglo ugroziti njihovo zdravlje.

Oniščenko čak misli da bi susret trebalo otkazati, jer je reč o "nepotrebnom i neprimerenom događaju" tokom trenutne pandemije svinjskog gripa.

"Mi ćemo ubediti naše sunarodnike da ne idu na ovu utakmicu u Britaniju", rekao je Oniščenko.

Iako je Britanija potvrdila da je od svinjskog gripa obolelo oko 11.000 ljudi, od kojih je 30 umrlo, Oniščenko ističe da ruski izvori pokazuju da su ti brojevi netačni, jer bi "broj zaraženih mogao biti na desetine, čak i stotine puta veći".

S druge strane, Fudbalski savez Rusije ne bi želeo da izabranici Gusa Hidinka ostanu bez podrške na tribinama. Portparol saveza Andrej Molosolov kaže, doduše, da bi nesumnjivo u obzir trebalo uzeti preporuke lekara.

"Međutim, mi isto tako ne bi trebalo da zaboravimo da Rusija ne sme ostati bez podrške u Kardifu. Naši navijači će imati svoju zonu za sedenje, gde će biti izolovani od ostatka publike", poručuje Molosolov.

Zaključno sa ponedeljkom sumnja se da je 39 Rusa, koji su doputovali iz Britanije, zaraženo svinjskim gripom.

Portparol velškog fudbalskog saveza Keri Stenet veruje da su ruske zdravstvene vlasti nepotrebno uzbudile javnost, jer se beleži smanjenje broja obolelih od novog tipa virusa.

"Nadam se da će najvijači Rusije doći. Imaće toplu dobrodošlicu", poručuje Stenet.

On ističe da će reprezentacija Rusije sigurno doći na stadion, jer je Fudbalski savez Velsa već primio pismo u kojem traže pomoć u postupku izdavanja viza, a dolazak u Kardif najavljuju i najvatrenije pristalice ruskog tima.

Šef navijačkog kluba ruske reprezentacije Aleksandar Šprigin, uprkos upozorenjima ruskih lekara, kaže da ništa neće sprečiti navijače da se nađu na tribinama stadiona Milenijum.

"Velški viski se nudi ruskim navijačima kao dezinfekaciono sredstvo. On će nas lišiti bilo kakvih simptoma gripa", uveren je Šprigin.

Očekuje se da će stotine ruskih najvijača otputovati na ostrvo uoči meča 9. septembra.

Rusija je u grupi 4 sa 15 poena na drugom mestu, sa bodom manje od Nemačke, dok je Vels četvrti sa devet poena.

Pogledajte još