Meštani Batajnice: Hoće da nas zatvore u groblje!

Stanare 20 kuća od Batajničkog groblja deli samo stara limena ograda kroz koju se vide humke.

- U mojoj bašti su lane obeležili mesta gde će kopati rake. Dovozili su i bagere, a mi smo na ulici pravili živi štit. Obraćali smo se opštini Zemun, pa i Vladi Srbije, ali nema ko da nas zaštiti. Peticiju nisu ni pogledali. Hoće da nas zatvore u groblje - očajan je Nenad Bisić, čiju kuću od grobova deli uska staza.

Ulica se, ironično, zove Široki put, a ne mogu da priđu ni hitne službe. Nema ni rasvete, pa ni odraslima nije svejedno kad se vraćaju kući po mraku.

I kuća Radosava Baića gleda pravo na grobnice.
- Groblje nam je skoro ušlo u dvorište. Hteli su da ga prošire do oraha u dvorištu! Proširivali su ga triput, nema više kud – kaže on.

Ivanka Luković kivna je jer u naselju mnogo dece živi u strahu, a nemaju ni gde da se igraju, jer je i nekadašnje igralištu sad deo groblja. Nenadu Bisiću najteže pada što deca slušaju plač i opela.

- A za rođendane ne možemo da im pustimo muziku. Ne priliči - dodaje on.

Sredo Ravnjak (25) se doselio tu kao petogodišnjak.
- Imamo pogled s vrata pravo na groblje - dodaje.

Sinadin Marković priča našim reporterima da su napravili kompromis s predsednikom mesne zajednice i pustili da se ograda u jednom delu pomeri za metar, a da im naspu blatnjavi put.

Propisi nalažu da groblje bude bar 500 metara dalje

- Groblje je prošireno, a od nasipanja nema ništa - ljutito kaže on i dodaje da porodična grobnica na Batajničkom groblju košta 8.000 evra.

Foto: ilustracija
Izvor: Blic

Pogledajte još