Neverovatna mapa sveta: Kako su pala carstva ostavila trag na svima nama

Narod Pima, grupa američkih urođenika, živi u današnjoj centralnoj i južnoj Arizoni. Genetski podaci otkrivaju da su im preci došli iz daleka i da su srodni sa Majama.

Vreme kada je do mešanja došlo istaživači sa Univerziteta Oksford i kalifornijskog UCL i utvrđuju tako što u genomima ispitanika traže segmente DNK koji su razmenjivali genetske informacije.

Ovom moćnom i zapanjujuće tačnom tehnikom koju su nazvali “Globtroter” (svetski putnik) razotkrivaju tajne iz drevne istorije različitih zemalja i slikaju jasniju sliku važnih istorijskih događaja tokom četiri protekla milenijuma.

(old_image)
Mapa Engleske zasnovana na DNK podacima 6 osoba. Pokazuje veliko mešanje sa stanovništvom Irske, Škotske i Velsa, i mali procenat DNK iz Palestine.

Mape koje dobijaju daju i neka veoma iznenađujuća otkrića:
"Narod Kajlaš, izlovana grupa stanovništva u Pakistanu, veruje da su potomci armije Aleksandra Velikog, a naše mape to potvrđuju"
, kaže dr Helental sa Oksforda.

Većina genetskih zapažanja slaže se sa istorijskim događajima i dokazuje da su kretanja stanovništva uvek bila praćena i genetskim mešanjima.

(old_image)
Grafika koja pokazuje kako su se stanovništvo severne afrike i migranti iz zapadne Afrike mešali sa precima današjeg naroda Mozambika

DNK naroda Tu u savremenoj Kini ukazuje, na primer, da je oko 1200. godie NE došlo do mešanja Evropljanja nalik modernim Grcima sa stanovnišvom kineskog tipa, za šta su verovatno zaslužni trgovci koji su putovali duž Puta svile.

Istorija govori da je hazarski narod iz Pakistana delimično potekao od mongolskih ratnika, a DNK to nedvosmisleno potvrđuje, kao i kod još šest populacija, od Turske do dalekog istoka, koje iz istog perioda nose dokaz prodora mongolskih gena.

(old_image)
OI istorija i genetika potvrđuju da je mongolska invazija predstavljala nagli transfer ljudii DNK širom Azije

Zanimljivo je i da ponekad osobe iz istog ili susednih regiona imaju gene iz iznenađujuće različitih izvora. U nekim područjima Pakistana, na primer, jedni kraj drugih postoje nasleđeni geni iz subsaharske Afrike, možda zahvaljujući arapskoj trgovini robljem, iz istočne Azije i iz drevne Evrope.

(old_image)
Grupacija od čijeg mešanja je proteklo najviše vremena je narod Kajlaš iz Pakistana

U principu, tehnika je veoma precizna i uglavnom potvrđuje istorijske podatke o važnim istorijskim događajima i migracijama stanovništva, koji su uvek bili praćeni i uzajamnim mešanjem.

Celokupnu interaktivnu mapu možete pogeldati OVDE


Blic

Pogledajte još