Skupština ukinula imunitet Tomiću

Foto: Emil Vaš / Beta

Za skidanje imuniteta Tomiću glasalo je 150 poslanika vladajućih stranaka i opozicionih LDP, DS, kao i bivših poslanika DS koji su prešli u Novu demokratsku stranku Borisa Tadića, dok pet poslanika nije glasalo.

Poslanici su raspravu o ukidanju imuniteta Tomiću završili nešto pre 12 sati, ali kako nije bilo kvoruma za glasanje, budući da je u sali bilo 117 poslanika od potrebnih 126, određena je pauza koja je trajala nešto više od sat vremena, u toku koje je zasedao i skupštinski Kolegijum.

Kvorum su potom dali poslanici NDS, što je njihov član Nenad Konstantinović obrazložio rečima da je to pitanje morala, a ne strančarenje i da se time omogućava nastavak borbe protiv kriminala i korupcije koja je, kako je rekao, započela 2008. godine.

On je negirao da je time NDS dala podršku vlasti, rekavši da je ovo podrška građanima, jer imunitet poslanika postoji da bi štitio poslanike kad govore u parlamentu, a ne kad se vrše krivična dela.

Tomić, koji je predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke, uhapšen je u petak sa još četiri funkcionera te banke zbog sumnje da su je oštetili i pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 1,35 miliona evra i oko 402 miliona dinara.

Beogradska policija u petak je odredila Tomiću zadržavanje do 48 sati.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović (SNS) poručio je da niko neće biti povlašćen bez obzira na partijsku knjižicu, lično prijateljstvo ili bankovni račun, ako je prekršio zakon.

Stefanović je rekao da je time upućena poruka da se borba protiv korupcije i kriminala odvija u svakom trenutku i da država funkcioniše i dodao da su se danas potvrdile reči Aleksandra Vučića da će se "neke političke stranke udružiti s tajkunima ne bi li sprečili SNS da pobedi na izborima".

"U više navrata su danas govorili 'advokati' Miroslava Miškovića i nisu mogli da propuste priliku da optuže Vladu Srbij za njegovo hapšenje. Nama to ne smeta, ne prejudiciramo bilo čiju krivicu, ali nam je drago da se pred građanima pokazuje ko stoji uz određene tajkune"
, kazao je Stefanović


Oštra debata DS i SNS

Na početku skupštinske rasprave oštro su debatovali šefovi poslanika SNS i DS Zoran Babić i Borislav Stefanović iako su obe stranke najavile da će da glasaju za ukidanje imuniteta Tomiću.

Navodeći da je ovo težak dan za SNS, šef poslanika te stranke Zoran Babić je rekao da se na tom primeru pokazuje da je zakon za sve isti.

Babić je reagujući na kritike šefa poslanika DS Borislava Stefanovića da je cilj ove sednice, koja je zakazana u vreme predizborne kampanje, promocija SNS i njenog predsednika Aleksandra Vučiha, odgovorio da zakon mora da važi u svakom trenutku i za sve jednako.

"Da li možda zakoni zemlje ne treba da važe u vreme predizborne kampanje? Zakoni u Srbiji će važiti za sve bez obzira na partijsku knjižicu i količinu novca koji neki imaju i vlasništvo na medijima i udelu u reklamam. I to je novina u odnosu na period kada je DS bio na vlasti", poručio je Babić demokratama.

On je naveo i da za razliku od perioda kada su članovi DS uništavali privredu i banke zbog čega nikada nije vođen nijedan postupak sada im smeta kada se poštuje zakon.

Babić, koji je i predsednik skupštinskog Administrativnog odbora, odbacio je kritike DS da je je to radno telo donelo predlog za skidanje imuniteta na osnovu nepotpune dokumentacije.

Međutim, šef poslanika DS Stefanović tvrdi da je Odbor odlučivao na osnovu nepotpune dokumentacije, a da je "neki policajac" odlučio da li neko ima pravo na imunitet.

DS: Zloupotreba Skupštine u predizbornoj kampanji

Stefanović je rekao da će DS glasati za skidanje imuniteta, ali da je skandal da se skupština koristi u predizbornoj kampanji u funkciji propagande sa željom da se stvori "plašt za ono što sledi - a to su hapšenja članova DS".

On je upitao i ko je stavio partijski kadar u privatnu banku.

"Kako je to moguće i da li je to normalno? Zašto (Milenko) Dželetović nije uhapšen i ko je odgovoran za to što se dešavalo. Gde je odgovrnost guvernerke Jorgovanke Tabaković i kako ona nije znala ništa o situaciji u banci i zašto nije na vreme reagovala", upitao je Stefanović.

Šef poslanika DS upitao je i da li u Univerzal banci ima depozita lokalnih samouprava i države i još jednom podvukao da je današnja sednica sazvana u cilju promociji Vučiha i SNS.

I LDP je najavio da će glasati za skidanje imuniteta Tomiću, a poslanik te strake Bojan Ðurić je rekao da je u proteklom periodu bilo problema sličnih ovom i sa nekim drugim bankama, i da ne želi da govori o krivičnoj odgovornosti, koju treba da utvrde nadležni, već o politici i sistemu.

On je zatražio od NBS da se ozbljnije ponaša u slicncim situacijama i na vreme reaguje.

Parlament je zasedao na zahtev 111 poslanika, a jedina tačka dnevnog reda bila je Predlog odluke o odobravanju određivanja pritvora i vođenja krivičnog postupka protiv Tomića.

Odluku je predložio Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja parlamenta.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još