KO BI SE USUDIO DA PROĐE: Najopasniji mostovi za pešake

Strah od visine može biti sasvim dovoljan razlog da nikada ne pređete jedan od ovih mostova, a ako kojim slučajem patite od gefirofobije, ili anksioznog poremećaja izazvanim strahom od mostova, onda definitivno nikada nećete saznati da li je trava zaista zelenija na drugoj strani.

5. Triftsee jezero, Švajcarska

Ako se bojite visine sigurno ćete pokušati na sve načine da zaobiđete most koji vas vodi na drugu stranu Triftsee jezera u Švajcarskoj. Most je dugačak oko 170 metara, visok oko 100 metara i najduži je pešački viseći most na Alpima.

Most je izgrađen 2004. godine, a rekonstruisan 2009. godine. Triftsee jezero privuče oko 20.000 turista svake godine, a nije nam poznato koliko njih se usudi da pređe ovaj most.

(old_image)

4. Sarawak, Borneo

Na prvi pogled, ovaj most će verovatno izazvati strah i paniku i kod najhrabrijih, ali ako ga malo bolje pogledate – onda ćete ga se plašiti još više! Most je napravljen od bambusa uvezanog konopcem i žicom, a dovoljno je jak da izdrži samo dve osobe.

Konstrukciju, koja nam može izgledati poprilično nesigurnu, redovno održavaju i popravljaju lokalni stanovnici. I da – kada kročite na most možete dobiti i morsku bolest – jer se most ljulja levo-desno i stvara osećaj kao da se bespomoćni nalazite na loše konstruisanom splavu usred strašne morske oluje.

(old_image)

3. Most na reci Brald, Pakistan

Ako vam se ne sviđa ideja o prelasku mosta od bambusa, onda vam se verojatno neće svideti ni ova.

Most vas vodi preko besne reke Braldu i napravljen je od isprepletane loze. Loša vest za klaustrofobične – kada ga prelazite, most se sužava i ‘propada’ pod težinom.

(old_image)

2. Titlis Cliff Walk, Švajcarska

Još jedan most nam dolazi iz Švajcarske, a za razliku od Triftsee mosta, ovaj je najviši most na Alpima, i već je i prozvan ‘najstrašnijim mostom na svetu’.

Pored toga što je najviši na Alpima, ovaj most je i najviši viseći most u Evropi – koji se nalazi na neverovatnih 2.743 metara nadmorske visine. Most je širok oko 1 metar, a dugačak oko 100 metara.

(old_image)

1. Hunza reka, Pakistan

Ovaj most, koji vas vodi preko Hunza reke, je možda i jedan od najstrašnijih u celom svetu. Ako se slučajno okliznete – ne postoji ništa što će vam zaustaviti pad.

Most se nalazi u blizini sela Husaini u severnom Pakistanu, a u vetrovitim danima prelazak preko njega je jedno od najstrašnijih iskustava koje možete doživeti. Originalni most je uništila velika poplava 2010. godine, a sada je od njega ostalo samo nekoliko dasaka koje vise na konopcu. Ako želite preći na drugu stranu – ovaj most vam je jedina opcija.

(old_image)

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još