"Mein Kampf" hit među kruševačkom omladinom

Više od 20 kruševačkih srednjoškolaca tražilo je “Majn kampf” Adolfa Hitlera u knjižari “Laguna” u centru grada. Kako ove knjige nema u njihovoj ponudi, srednjoškolci su u grupama krenuli da traže delo kod uličnih prodavaca, jer osim knjižare “Službenog glasnika”, drugo mesto za prodaju knjiga u gradu i ne postoji.

Interesovanje u Kruševcu za knjigu u kojoj je izložena ideologija Trećeg rajha nije od juče.

- Dolazili su u grupama po dvoje-troje - kaže prodavac Nikola Živadinović, dodajući da je reč o srednjoškolcima koji, prema sopstvenom priznanju, uopšte ne čitaju školsku lektiru. - Nisu imali nikakva obeležja. Izgledali su kao bilo koji tinejdžeri.

Informacija o potražnji za “Majn kampfom” brzo se u četvrtak širila internetom. Portal “Kruševac-onlajn” je zaključio da to “mora sve da zabrine”.

- Pre dve nedelje “Majn kampf” su mi tražili mlađi ljudi - priča ulični prodavac knjiga Miroslav Gardašević. - Za 20 godina koliko radim, mladi se nikada manje nisu interesovali za čitanje. Njih ništa u životu ne interesuje.

Naglo zanimanje srednjoškolaca za “Majn kampf” može da se tumači i kao vid revolta i izraz nezadovoljstva svakodnevicom.

- Interesovanje za takvu literaturu je, verovatno, bez realne analize sadržaja - ističe pedagog Radomir Jevtić. - Mladi žele da skrenu pažnju na sebe i probleme. Neophodno je da im se ponudi adekvatan sagovornik u okruženju, pre svega u školi. U suprotnom, posledica može biti formiranje društveno nepoželjnih stavova.

Zvanično, u Kruševcu nema ni organizovanih “skinhedsa”, a rasistički incidenti u verovatno “najsrpskijem” gradu u Srbiji su retki.

Na internetu je, izgleda, sasvim druga priča.

- Početkom prošle godine registrovali smo gomilu neprijatnih komentara na društvenim mrežama, koji su uglavnom ostavljali mladi od 15 do 19 godina na fejsbuk-profilima - svedoči za “Novosti” Vanja Rakić, koordinator Kancelarije za mlade. - Pozivi protiv manjina i čitavi “nacistički” citati bili su povod da pokrenemo projekat “E-odgovorni”, da uputimo mlade ljude u zaštitu podataka i bezbednost na internetu.

DIGITALNA KOPIJA, HIT NA INTERNETU

Prodavce knjiga čudi što mladi uopšte žele da kupe Hitlerovu knjigu, koja se može naći i na internetu. Otuda ima komentara da je reč o organizovanoj akciji koja ipak, ima neki cilj. Ovog januara mediji su prenosili vesti da je digitalna kopija knjige “Majn kampf” hit na internetu, te da se to Hitlerovo delo našlo među najprodavanijim knjigama na “Amazonu”.

Foto: wikipedia
Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još