Ulica koja izgleda isto poslednjih 100 godina

- Dobro je da današnji Beograd sadrži u sebi delove istorije i neguje duh i kulturu nekadašnjeg vremena. Divno je što je taj deo grada, odakle je i krenuo Prvi svetski rat, uprkos razaranjima uspeo da opstane i ostane kao trag ranije kulture. U pogledu građevina to je kulturno-arhitektonski dragulj Beograda i bilo bi lepo da se svim zgradama vrati stari sjaj, ali malo po malo i tu se stvari menjaju na bolje. Ta ulica i čitava oblast imaju neki svoj pozitivan ritam i novi duh uz stari izgled - kaže Branimir Gajić, član Opštinskog veća Savski venac.

I opštinski projekat Kulturni centar „Grad“ nalazi se u ovoj ulici, a njegov direktor Dejan Ubović smatra da tradiciju treba negovati.

- Prava stvar je negde između. Ovo je kraj koji je bio centar grada i skriva veliku istoriju, ali bitno je uvoditi novine i obogađivati sadržaj. Nešto možda i treba uraditi da se prostor oplemeni, ali treba negovati kulturu i umetnost. Te zgrade odolevaju vremenu već 100 godina i mi treba da budemo svesni svoje tradicije, izgled i možemo promeniti, ali ne možemo promeniti duh. Tako i London i Pariz imaju delove čiji se izgled nije promenio - naglašava Ubović.

24sata

Pogledajte još