Na administrativnom prelazu Jarinje: Borislav Pelević počeo štrajk glađu

Delegaciji "Patriotskog fronta", koja je imala predizborne aktivnosti u Kosovskoj Mitrovici, jutros oko 10 časova zabranjen je prelazak preko administrativnog prelaza Jarinje, navodi se u saopštenju.

"Narodnom poslaniku Peleviću takozvana kosovska policija je izdala dokument o zabrani ulaska u takozvanu državu Kosovo," navodi se u saopštenju.

Pelević je započeo štrajk gladju i žedju s ciljem da se srpskoj javnosti pokaže kakve su posledice Briselskog sporazuma.

On je poručio da neće prekinuti štrajk sve dok mu ne bude omogućen ulazak na Kosovo i Metohiju na kojem se rodio i za koji se, kako je naglasio, ceo svoj život borio.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je narodnom poslaniku Republike Srbije Borislavu Peleviću danas zabranjeno da pređe administrativnu liniju između centralne Srbije i Kosova i Metohije i da je zaustavljen na prelazu Jarinje na severu Kosova.

Prema Vulinovim rečima, obrazloženje za to je da Pelević nije podneo zahtev za ulazak na teritoriju KiM.

"Obrazloženje koje mu je izdala kosovska pogranična policija koja inače to ne bi ni smela ni mogla da radi, jeste da nije podneo zahtev za ulazak na teritoriju KiM", rekao je Vulin.

On je naveo da ono što je dogovoreno u Briselu ne može biti menjano ni u Prištini ni na Jarinju.

"Dogovor je više nego jasan - zahtev za ulazak na KiM moraju da podnose i da traže dozvolu isključio najviši državni funkcioneri, od predsednika Republike do članova Vlade. Narodni poslanik je što se tiče ovog sporazuma samo građanin, ništa više", objasnio je Vulin.

On je podsetio da se ponavlja isto što je urađeno u slučaju Vojilsava Koštunice i Slobodana Samardžića prošle nedelje, dodajući da je zbog toga uložio protest Euleksu.

"Ja sam već protestovao kod Euleksa i kod svih nadležnih predstavnika međunarodne zajednice, to je apsolutno neprihvatljivo da se bilo kom građaninu države Srbije sprečava i onemogućava sloboda kretanja. Sporazum o slobodi kretanja je jasan, dozvole važe samo za državne funkcionere, za sve ostale ne važe, i njihovo je pravo da se kreću gde god hoće i kako god hoće da se kreću", rekao je Vulin.

On je ocenio da je ovo povezano sa idejom da se zaplaše Srbe kako ne bi izašli na predstojeće izbore 16.marta

"Ovo je nečuveno, ali ideja je jasna - uplašite Srbe da ne izađu ni na srpske izbore, uplašite Srbe da ne izađu na parlamentarne izbore, stalno im pokazujte da ćete činiti sve da im život bude teži, da im život bude nemoguć", kazao je Vulin

On je dodao da neće uspeti u tome i da svako ko to radi mora da zna da radi protiv sebe samog najviše i protiv onoga što on smatra važnim.

"Što se države Srbije tiče, insistiraćemo i dalje kod predsavnika međunarodne zajednice da se svi sporazumi bezuslovno poštuju, pa i sporazum o slobodi kretanja", rekao je Vulin.

Izvor: B92
Foto: Printskrin sa YouTube

Pogledajte još