Hiljade Grka se priključilo protestu protiv uništavanja sirijskog hemijskog oružja u Mediteranu

Oni su se okupili u lici Souda, uprkos jakoj kiši, noseći crne zastave i zahtevajući da bude objavljeno više informacija o toj međunarodnoj operaciji.

"Ovo je prvi odgovor stanovnika Krita na uništavanje sirijskog hemijskog oružja. Ako se plan sprovede, to će uništiti privredu Krita, zagadiće more i stanovnicima mediteranskih obala pretiće mračna budućnost", izjavio je gradonačelnik obližnjeg grada Sfakija Pavlos Polakis.

Operacija uništavanja hemikalija na američkom teretnom brodu u istočnom Mediteranu pokrenula je proteste u Italiji i Grčkoj, uprkos uveravanjima da ne postoji rizik za prirodnu sredinu.

Nevladine i ekološke organizacije postavile su pitanje bezbednosti ove operacije i nedostatka informacija za stanovnike obližnjih priobalnih mesta, navodi AFP.

"UN tvrde da ništa neće pasti u more. Ali da li će nam reći gde će na kraju završiti ono što ostane od oružja", rekao je prošlog meseca izvršni direktor "Grinpisa" za Grčku Nikos Čaralambides.

Prema postojećem planu, sistemi za hidralizu na teretnom brodu Kejp Rej treba da pomešaju vrelu vodu i druge hemikalije da bi razbili smrtonosne agense. Posle tog procesa ostaće materija slična otrovnom otpadu.

Kejp Rej je isplovio iz SAD 27. januara i veruje se da se trenutno nalazi u južnoj španskoj luci Rota.

Sirija je prijavila da poseduje 700 tona najopasnijih hemijskih materija, 500 tona manje opasnih i oko 122 tona izopropanola koji se koristi da pravljenje otrovnog gasa sarina.

Foto: Beta/AP/Local Committee of Arbeen
Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još