U ponoć počinje izborna tišina

Predizborna tišina podrazumeva zabranu izborne propagande, što je propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Tokom tog perioda zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračma i postavljanje propagandnog materijala stranaka na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Od četvrtka u ponoć biće zabranjeno elektronskim medijima da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznoše procene rezultata izbora, a ukoliko to ne budu poštavali, Zakon je predvideo kazne.

Poštovanje izborne tišine obavezuje i pisane medije što znači da je zabranjeno oglašavanje lista u oglasnim porukama, njihove oznake, slogani, ime, lik, glas, lično svojstvo kandidata, SMS poruke, ankete, telefonska uključenja.

Ono što nije zabranjeno jeste objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju, kao i procene odziva birača, odnosno izlaznost na izbore.

U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, a njihove izjave tek po okončanju izborne tišine.

Pravila o izbornoj tišini odnose se i na program elektronskih medija emitovan putem Interneta.

Distribucija izbornog materijala, koji je odštampan u "Službenom glasniku" od srede je u toku, kako bi na vreme bio dostavljen na biračka mesta širom zemlje, a izborni materijal za inostranstvo Republička izborna komisija je preuzela pre dva dana.

Direktor "Službenog glasnika" Radoš Ljušić rekao je, kada je počelo štampanje materijala, da će 12. marta materijal biti spreman kako bi ga RIK preuzela.

Vanredni republički izbori koji se održavaju 16. marta koštaće milijardu i 146 miliona 440.000 dinara i sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve.

Birališta će biti otvorena u sedam sati ujutru, a zatvorena istog dana u 20 sati, kada i prestaje izborna tišina.

Biće otvorena 8.262 biračka mesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji 90. Glasaće se i na 35 biračkih mesta u 20 država.

Biće odstampano ukupno 6.801.161 listića, što čini i obaveznu rezervu od 0,5 odsto od utvrđenog broja birača, a listići će biti na 32 jezičke varijante, pored srpskog i na jezicima nacionalnih manjina.

Birački listić biće svetlo plave boje, na A4 formatu, a kontrolni svetlo ljubičaste boje.

Na zbirnom izbornom listiću je 19 lista stranka koalicija i grupa građana.

Prva je koalicija okupljena oko SNS, druga koalicija SPS-PUPS-JS, zatim Demokratska stranka Srbije treća, LDP je četvrti, SVM peti, SRS šesta, a URS sedmi.

Pod rednim brojem osam biće lista "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju", deveta će biti lista "Dveri - Boško Obradović", a deseta lista SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin.

Na zbirnoj izbornoj listi 11. mesto imaće koaliciona lista Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a 12. će biti lista "Treća Srbija".

Pod rednim brojem 13 biće "Crnogorska partija - Josip Broz", a 14 "Lista nacionalnih zajednica - Emir Elfić".

Pod rednim brojem 15 nalaziće se lista "Dosta je bilo - Saša Radulović", 16. će biti "Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS - SDS)", 17. "Patriotski front - Dr Borislav Pelević",18. "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", a lista "Partije za demokratsko delovanje - Riza Halimi" biće poslednja na zbirnom izbornom listić.

Izvor: Mondo
Foto: e-stock / Miloš Rafailović

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.