Đilasa ruše na Glavnom odboru

Foto Beta - Informativna sluzba DS

Novosti navode i da ova dva funkcionera skupljaju podršku odbora u Beogradu i centralnoj Srbiji kako bi se izvršio pritisak na Đilasa da se povuče, a u suprotnom će od delegata na GO tražiti da ne podrže njegov izveštaj o radu, što bi automatski značilo da mu je izglasano nepoverenje.

Šutanovac, planira da se na narednoj izbornoj skupštini stranke, koja bi trebalo da bude održana najkasnije u narednih pola godine, kandiduje za predsednika DS.

Dragan Šutanovac nije želeo da potvrdi navode dnevnih listova, pod obrazloženjem da stranačka dešavanja ne komentariše u javnosti.

Na pitanje da li će na GO zatražiti Đilasovu smenu, Božović je izjavio da će se na GO razgovarati o grupnoj i pojedinačnoj odgovornosti. "Izborni rezultati jesu ispod očekivanih, ali je podrška u Beogradu pokazala da je i dalje nemali broj ljudi svestan rezultata postignutih u prestonici".

Funkcioner DS Goran Ješić, s druge strane, u intervjuu za Blic kaže da je Đilas u ovom trenutku spasao DS. "Da nije bilo Dragana Đilasa i njegovog rezultata u Beogradu DS ne bi prešao cenzus", kaže Ješić. On, međutim, smatra da zbog lošeg izbornog rezultata celo rukovodstvo DS na predstojećoj izbornoj skupštini treba da stavi na raspolaganje svoje mandate članovima stranke, ali dodaje da Đilasu treba ponovo dati legitimitet.

Na pitanje ko je odgovoran za debakl DS na izborima, Ješić kaže da svi snose odgovornost, ali i da bi rezultat bio bolji da Tadić nije napustio DS usred kampanje. "Izlaskom Tadića iz DS kažnjeni smo i mi i on. Užasno je za sve okriviti Đilasa koji je pretrpeo ono što u medijskom smislu nije ni Đinđić", ocenio je Ješić dodajući da bi isto prošao i drugi na njegovom mestu.

"Đilas treba da stavi svoj mandat na raspolaganje stranci, ali ne mislim da je on krivac", kaže Ješić, dodajući da Đilasu treba dati političku podršku i krenuti u reorganizaciju. Na pitanje da li bi Šutanovac mogao da bude predsednik stranke, Ješić kaže: "I ja bih želeo da budem prvotimac Mančerster junajteda pa ne mogu".

Podsetimo, poslednji put priča o smeni Dragana Đilasa s mesta predsednika DS pokrenuta je sredinom januara, takođe pred sednicu GO na kojoj je trebalo da se delegati stranke izjašnjavaju o njegovom izveštaju o radu.

Mediji su tada gotovo svakodnevno prenosili koji od gradskih odbora neće ili pak hoće stati uz Đilasa.

Takođe prema tadašnjem pisanju medija, "rušenje" Đilasa tada je pokrenuo Boris Tadić, koji je nedavno izašao iz DS, povukavši za sobom nekoliko funkciinera DS. On je osnovao Novu demokratsku stranku koja je učestvovala na vanrednim parlamentarnim izborima i za malo prešla cenzus, kaoi DS.

Priča o pokretanju smene Đilasa iz januara završena je tako što je on dobio podršku većine na sednici Glavnog odbora stranke. Za njegov izveštaj tada je 274 članova GO, a 127 je bilo protiv.


Nadlanu, Večernje Novosti, Blic, B92

Pogledajte još