Šarić negirao krivicu na sudu

"Ne osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. Sve optužnice su spojene u jednu veliku laž, samo još za zemljotres nisam optužen", rekao je Šarić u prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom u Beogradu.

On je u iznošenju ličnih podataka rekao da je srpski državljanin, a da su ga se svi odrekli, "sudeći po političarima". Dodao je i da je imao slovačko državljanstvo ali da misli da ga više nema.

"Od imovine nemam više ništa"
, rekao je Šarić a na pitanje sudije Siniše Petrovića kako se izdržava Šarić je rekao da ga sada 'izdržava država' i da može da pohvali zatvorskog kuvara.

Šarić je rekao da je razumeo optužnice i da je pročitao koliko je mogao a da su mu bila potrebna dva stražara da sve optužnice unesu u ćeliju.

Šarić: Optužnica je jedna velika obmana

Šarić je rekao da je razumeo optužnice i da je pročitao koliko je mogao, a da su mu bila potrebna dva stražara da sve optužnice unesu u ćeliju.

Pao zbog salame

Na pitanje da li je ranije bio osuđivan, Šarić je rekao sudiji:

"Pre dvadeset godina sam pao zbog salame".

Suđenje je započeto njegovim predstavljanjem, a potom i kratkim izlaganjem.

"Sve je to jedna velika obmana. Možda se malo zanesem, pa može to advokat da koristi kao neuračunljivost", rekao je on u šali.

"Bolje kraće da pričam da nesto ne lupim...Sve je to velika obmana bivšeg režima, da zamažu svoje lopovovluke, i mene da proglase zločincem i ubicom. U ovoj zemlji ništa nisam uradio, ni mrava nisam zgazio", rekao je Šarić.

Šarić je naveo da je sarađivao sa ljudima koji su i bili, ali su i dalje, bogati i moćni.

"Srađivao sa mnogim uticajnim i bogatim ljudima. Vidim da su oni tu gde su bili, a ja sam ovde. Najgore mi je bilo kada se probudim ujutru, upalim televizor i čujem da je uhapšen Sretko Kalinić, a javljaju da je sva ubistva naređivao Darko Šarić", navodi narko bos.


"O meni gore nego o Bin Ladenu"

Šarić je dodao da se o njemu već pet godina piše gore nego o Osami Bin Ladenu.

"Pet godina tako pišu o meni i toliko sam ogorčen zbog toga", rekao je Šarić.

On je onda rekao da se "uzbudio", pa je sudija napravio pauzu od pola sata. Na kraju prvog obrćanja sudu on je rekao da je toliko toga žele da kaže, ali se "pogubio".

Često je tokom izlaganja tražio vodu, a tokom pauze je tražio da se posavetuje sa advokatom.

"Samo sudija u Srbiji izigrava Šerloka Holmsa, droga nije moja"

Posle pauze, malo pre 11 časova Darko Šarić je nastavio izlaganje u Specijalnom sudu.

Dimitrijević takođe negirao krivicu

Šarić je završio izlaganje, a posle njega se sudu predstavio Nikola Dimitrijević, koji je dao lične podatke. Rekao je da ima srpsko i holandsko državljanstvo, i da nema ništa od imovine, nego da ga izdržava familija. Dodao je da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice i zamolio da svoju odbranu iznese kasnije.

On je najpre rekao da se u javnosti priča o nekakvim milijardama koje je on oprao, a u optužnici piše 22 miliona.

"To je sramota. Drug (Slobodan) Homen i Drugarica Snežana Malovic su pričali sve vreme o nekakvim milijardama. Mog brata u Crnoj Gori drže kao taoca, a ni za šta nije kriv. Nema koga neću pozvati da govori za svedoka, da govori o optužnicu za pranje novca", rekao je Šarić. Na to ga je sudija upozoraio da je postupak za pranje novca odvojen od ovog postupka, za krijumčanjre kokaina.

"Droga nije moja. U vezi toga mogu da kažem da me nigde nisu optužili, niti u Brazilu, ni Argentini, ni Italiji, jedino ovde u Srbiji", rekao je Šarić.

On je ponovo želeo da govori o pranju novca, ali mu je sudija rekao da o tome može da priča u ponedeljak kada se nastavi to suđenje.

"Samo ovde u Srbiji je sudija izigravao Šerloka Holmsa. To je sve što imam da kažem. PItao sam za savet svog advokata, koji je rekao da ne odgovaram na pitanja. Tužilac me može zbuniti. Ali imao bih šta da kažem. Evo ta Agrobanka... ", počeo je Šarić, ali nije dovršio rečenicu.


"Nikad neću potpisati sporazum o priznanju krivice"

Šarić je dodao da moli medije da ne pišu ni "po babu, ni po stričevima", nego da ispitaju sve te lažne svedoke,i tu je pomenuo Mileta Jarkovića, koji je zaštićeni svedok u slučaju protiv njega.

Šarić je u sudnici pozdravio suprugu i rođake. On se posebno srdačno pozdravio sa Nebojšom Jeftovićem, koji je takođe optužen za pranje para, a bio je u sudnici u svojstvu publike. On je njemu mahno i smeškao se preko optuženičke klupe. Šarić se takođe pozdravio i sa Dimitrijevićem, koji se obraćao sudu posle njega.

"To izgleda kao da tuzilac na ulici hvata svedoke", kaže Šarić, i onda je dodao da su ga pitali da potpiše sporazum o priznavanju krivice.

"Nikada u životu to neću da uradim. Voleo bih da pozovete one koji su to potpisali (sporazum sa tužilastvom o priznaju krivice) da objasne kako su naterani na to. Od mene je država napravila neprijatelj, proglasila me za neprijatelja", kaže Šarić.

Šarić je dodao da još nije spreman da odgovara na pitanja i da će se spremiti sa advokatom.

Kako javlja reporter Blica sa lica mesta, na suđenje nije došla Šarićeva majka, ali jeste nevenčana supruga sa telohraniteljima.

Kako javlja reporter Blica sa lica mesta, na suđenje nije došla Šarićeva majka, ali jeste nevenčana supruga sa telohraniteljima.

Kako saznaje Blic, nevenčana supruga Lana Popović, donela je uhapšenom narko bosu odelo pred suđenje.

U sud su osim Popovićeve stigli i njegovi brojni prijatelji rodbina koji će suđenje pratiti iz sudnice, ali nije izvesno da li će biti mesta za sve.

Sudsku zgradu obezbedjuje standardan broj pripadnika Žandarmerije, a saobraćaj se u Ustaničkoj ulici, u kojoj se nalazi Specijalni sudu, odvija normalno.

U publici je i jedan od optuženih za pranje Šarićevih para, Nebojša Jestrović, njegov blizak prijatelj iz detinjstva.

Novinarske ekipe suđenje prate iz medija centra, a hodnik sudske zgrade okupiran je brojnim fotoreporterima, snimateljima, advokatima optuzenih...

Šarić je pristao da se slika u sudnici.

Šarić će se danas, shodno zakonskoj proceduri na glavnom pretresu, izjasniti o krivici - da li priznaje krivično delo ili ne, a biće upitan i da li je razumeo šta mu se stavlja na teret po čak šest spojenih optužnica u ovom postupku.

Nakon toga sud će mu predočiti njegova prava kao okrivljenog u postupku i pozvati ga da, ako želi, izloži obranu u slobodnom izlaganju, a potom odgovara na pitanja tužioca, advokata i otuženih i suda.

Šarićev advokat Radoslav Baćević najavio je da će njegov klijent negirati krivicu i detaljno izložiti odbranu.

Osim Šarića, danas će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila, Nikola Dimitrijević zvani Džoni. On je posle tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 evra za obranu sa slobode, a sud je deaktivirao poternicu koja je za njim bila raspisana.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića svega 12 optuženih, pošto je još njih 15 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivicnih dela.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih je pravosnažno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet slilo više od milion evra.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku Šaricu i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Najtraženijem narkobosu iz Srbije crnogorskog porekla, izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije "Balkanski ratnik", koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu dana kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog kokaina i pranja para sudi u Crnoj Gori.

Šarićeva grupa počela je da se raspada pre četiri i po godine nakon međunarodne akcije "Balkanski ratnik", kada je u urugvajskoj luci zaplenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčica, takode pripadnika Šarićeve ekipe.

I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.

Izvor: Blic, B92
Foto: AP Photo/Info Biro TV

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.