ČEKA NAS KATAKLIZMA: Kometa C/2013 A1 udariće u Mars u oktobru!

Foto: Nasa

Niko se u NASA i evropskim agencijama još nije zvanično oglasio ovim povodom, ali su američki mediji kasno sinoć objavili da su vlade SAD i Rusije uspostavile prve kontakte.

Nezvanično, svi astronomski potencijali su usmereni ka ovoj kometi. Niko se još ne usuđuje da prognozira da li će život biti ugrožen na našoj planeti.

Astronomi napominju da bi “ukoliko” Sajding spring udari u Crvenu planetu, nastao krater 10 puta veći od veličine komete i ona bi eksplodirala jačinom od 20 milijardi megatona.

Prema ranijim proračunima, kometa je pored Marsa trebalo da proleti na razdaljini od oko 34.000 kilometara. Međutim, nepredvidljiva orbita komete lako se menja kako se nebesko telo približava Suncu, jer se zarobljeni gasovi zbog toplote pretvaraju u moćne gejzire, koji će, poput motora na raketi, izvesno skrenuti Sajding spring s putanje.

Američki astronom Fil Plat tvrdi da bi sudar Sajding springa s Marsom “mogao da izazove” udar 25 miliona puta jači od najjače testirane nuklearne bombe na Zemlji.

- Ako kometa C/2013 A1 udari u Mars, to bi predstavljalo kataklizmu ne samo za tu planetu nego i za čitav Solarni sistem - kazao je on odbijajući da potvrdi da je kometa promenila pravac i da juri pravo ka Marsu.

Prema nezvaničnim najavama, narednih sati očekuje sa javno obraćanje predstavnika NASA, i “još nekih zvaničnika”.

24 sata.rs

Pogledajte još