Policajac ubio jednu novinarku, drugu teško ranio

Foto: Kevin Frayer - AP

Novinarke su se u trenutku napada nalazile u sopstvenom vozilu, koje se kretalo u konvoju u kom su se prenosili glasački listići iz centra provincije Kost ka periferiji. Sa njima su u automobilu bili vozač i još jedan novinar, frilenser, dok su konvoj štitile avganistanska nacionalna armija i avganistanska policija.

Po rečima novinara očevidca, dok su čekali da konvoj krene, komandir policijske jedinice po imenu Naqibullah je prišao automobilu, povikao "Allahu Akbar" (Bog je veliki) i počeo da puca na novinarke koje su sedele na zadnjem sedištu. Policija je ubrzo opkolila napadača, koji je zatim uhapšen.

Rojters je naveo da je novinarke napao pripadnik policije oblasti Tani u Kostu.

"Anja i Kathy su provele više godina u Avganistanu izveštavajući o konfliktima u toj zemlji i životima običnih ljudi. Anja je bila živa i dinamična novinarka koju su mnogi voleli zbog njenih pronicljivih fotografija, toplog srca i zato što je umela da se raduje životu. Duboko žalimo zbog gubitka", rekao je Kathleen Carroll, izvršni urednik Associated press-a.

Novinarke su ubijene uoči sutrašnjih predsedničkih izbora.

Švedski novinar Nils Horner ubijen je u Kabulu 11. marta. Devet dana kasnije, istaknuti avganistanski novinar koji je radio za AFP, ubijen je zajedno sa još osam osoba kada su talibani napali luksuzni hotel u Kabulu.


CNN, BBC
, CBSNEWS

Pogledajte još