Vaši podaci više nisu sigurni: Ukinuta podrška za Windows XP!

To konkretno znači da od danas više neće biti automatskih ispravki za „Windows XP“.

U istoriju odlazi i antivirus program „Security Essentials“. Automatske ispravke su služile za ispravljanje grešaka i bezbednosnih propusta u sistemu.

Svako ko ima instaliran XP operativni sistem moći će da koristi računar, ali će nivo njegove bezbednosti značajno opasti. Otpornost na razne propuste i viruse biće smanjena. Pored toga, programi koje koristite vremenom će dobijati unapređenja koja će isključivati podršku za XP, što znači da više neće biti optimizovani i kompatibilni s vašim računarom.

Rešenje za ovaj problem je prelazak na neki od novijih operativnih sistema jer podaci na vašem računaru sa OS „Windows XP“ mogu biti ugroženi. Ukoliko želite da ostanete u okviru „Microsofta“, možete izabrati novije verzije „Windows 8“ i „Windows 8.1“ ili malo stariju verziju „Windows 7“. Stručnjaci ne preporučuju „Windows Vistu“, jer se nije pokazala stabilnom.

Kao alternativno ali skupo rešenje nude se i „Apple“ uređaji sa „Mac OS X“ operativnim sistemom. Postoji i trend prelaska na „Linux“ operativni sistem, odnosno na neki od njegovih derivata poput „Ubuntu“, koji je besplatan i nudi podršku za relativno veliki broj softvera.


Blic

Pogledajte još