KALORIJSKE BOMBE: Ovih 10 jela goje najviše na svetu

Sigurno ste pomislili da hrane koja deblja najviše ima u SAD-u, ali izgleda da se kalorijske bombe mogu pronaći u raznim delovima sveta. Doduše, ne ignorišite činjenicu da je ovaj spisak sastavio američki portal Huffington Post pa je to razlog što na njemu nema nekih njihovih nutricionističkih grozota: prženih u dubokom ulju, zalivenih sirom i zaokruženih belim lepinjama. Odnosno, ovo je spisak jela koja goje najviše na svetu, ako sa spiska izuzmemo upravo zemlju sa zastrašujuće velikim brojem debelih ljudi.

Pa proverite koje su se sve divote ovde našle:

Acaraje, Brazil
Palmino ulje prilično je nezdravo. Jedna kašičica sadrži sedam grama zasićenih masnoća. A Acaraje sadrže pasulj, oblikovan u lopticu, pržen u dubokom palminom ulju. Loptica se potom puni dvema vrstama namaza od sušenih škampa, mlevenih indijskih oraščića i - još palminog ulja.

Churros, Španija

(old_image)

Foto: yayimages
Testo prženo u dubokom ulju i umočeno u šećer i cimet uranja se u vruću čokoladu i jede za doručak.

Poutine, Kanada

(old_image)

Foto: yayimages
Ovo su prženi krompirići podignuti na viši nivo: umočeni u umak od masnog sira (prodaje se i u Burger Kingu i jedna porcija sadrži 740 kalorija i 42 gram masti). I to je samo osnovna verzija.

Khachapuri, Gruzija

(old_image)

Foto: yayimages
U pitanju je činija od hleba napunjena otopljenim sirom. Na vrhu se nalaze jaje i komad maslaca.

Aligot, Francuska

Aligot se pravi od pire krompira, maslaca, pavlake, belog luka i otopljenog sira. Prema podacima sa stranice FatSecret jedna kašika aligota sadrži šest odsto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnoća.

Nutella Crepes, Francuska

Samo 2 kašike slatkog, čokoladnog Nutella namaza imaju 200 kalorija. Kad mu se doda testo koje se najčešće prži na margarinu i sve to začini šlagom, jasno vam je da jedete kalorijsku bombu.

Mars u dubokom ulju, Škotska
Kao zemlju porekla ovog grotesknog slatkiša Amerikanci navode Škotsku, ali zaboravili su da spomenu da su upravo oni ti koji su najpoznatiji po tome što apsolutno sve bacaju u duboko ulje.

Jalebi, Indija

(old_image)

Foto: yayimages
Jalebi je testo prženo, još jednom, dubokom ulju, umočeno u šećerni sirup.

Calzone, Italija

(old_image)

Foto: yayimages
Tradicionalna calzone pizza sadrži u sebi istu količinu testa kao pizza namenjena za četvoro ljudi, piše Huffington Post. Ako pritom odaberete i standardne dodatke koji uključuju dosta sira, dobijate jelo koje je među najkaloričnijima u svetu.

Ramen, Japan

(old_image)

Foto: yayimages
Ovo jelo s rezancima poslednjih godina postalo je jako popularno u Americi. Problem nastaje kad se rezanci prže, a u sve se dodaje govedina, svinjska mast i ulje.

Pogledajte još