Narodno pozorište: „Kod večite slavine“ Momčila Nastasijevića

Ovo je beogradska praizvedba. Naime, iako napisan još davne 1935. godine, komad je igran u Zenici, Somboru, Kragujevcu i Vršcu, imao je televizijsku adaptaciju, ali nikada nije bio na sceni u Beogradu, rekao je Spasoje Ž. Milovanović, direktor Drame, pominjući da Nastasijevićeve drame teško komunciraju sa publikom i traže veliku koncentraciju.

Reditelj Milan Nešković (29) je izjavio da je ovo najsvetliji primer srpske dramaturgije između dva rata, a da se ni jedan veliki reditelj nije usudio da ga radi.

"Zahteva radikalni pristup, da svi u ansamblu izvrnu svoju kožu naopačke, postave je na doboš i onda sviraju po njoj", dodao je on citirajući opis Milene Marković.

"To je jedini način da komad bude živ na sceni, savremen i da komunicira. Svi smo se jako potrudili da jezik koji je arhaičan ne zvuči tako, a ništa od teksta nismo izbacili, čak smo i dodali neke Nastasijevićeve pesme", rekao je reditelj.

Uloge igraju Vanja Ejdus, Hana Selimović, Nebojša Dugalić, Nenad Stojmenović, Aleksandar Srećković, Boris Pingović, Dimitrije Ilić, Branko Vidaković, Ivana Šćepanović, Dejana Miladinović, Nebojša Kundačina, Minja Peković i Nada Macanković.

Dramatug Molina Udovički opisala je dešavanja u kafani "Kod večite slavine" na raskrsnici puteva kao "talase ljubavi, mržnje, laži, sumnje, istine, dobrote, zloće koji se prelivaju preko te slavine, govoreći o životu samom, o njegovoj neuhvatljivoj suštini i sveobuhvatnosti".

U fokusu je tragična, incestuozna ljubav brata i sestre, uz sukob dve porodice dok se u kafani objedinjuju životi ljudi iz jednog sela.

Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Tamara Bušković, kompozitor Vladimir Pejković.

Prva repriza je 24. aprila.

Foto: Promo/Narodno pozorište

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.