Zanimljivo i čudno: Kako nam ulazi i vrata “uništavaju” pamćenje?

Postoji nekoliko vrsta pamćenja, a mozak ima jedinstven sistem na koji “zaboravlja” svako od njih. Psiholozi su napravili klasifikaciju načina na koji zaboravljamo, dok su biolozi proučili mehanizme zaboravljanja na ćelijskom nivou.

Otkrili su da je zaboravljanje normalna pojava, odnosno da je od vitalne važnosti za funkcionisanje našeg mozga. Ali, postoje i neke činjenice koje su potpuno čudne u mehanizmu zaboravljanja!

Kako nam ulazi i vrata mogu uništiti memoriju? Jedan uobičajen, ali kratkotrajan, misteriozni gubitak pamćenja se dešava kada zakoračimo u drugu prostoriju, a onda zastanemo i upitamo se zašto smo uopšte tamo pošli i šta smo hteli! Naučnici kažu, da u tim okolnostima, ulaz može biti kriv za to. Sam prolazak kroz vrata, prolaz ili ulaz, može poslati signal mozgu da je nova scena započela i da treba da arhivira prethodna sećanja, time uzrokujući neobične i momentalne gubitke pamćenja!

"Ulazak ili izlazak kroz vrata predstavlja jednu vrstu “granice događaja” u vašem umu, a time se razdvajaju epizode aktivnosti i mozak odlaže prethodne “fajlove” u stranu.” objašnjava Gabrijel Radvanski, psiholog sa Univerziteta “Notre Dame”.

"Pokušaj da dozovete u sećanje odluke ili radnje koje ste imali pre prolaska kroz vrata, u drugoj sobi, može biti vrlo teško jer su ta sećanja podeljena i uskladištena.”

Ipak, te “mentalne granice” mogu biti i korisne, jer nam omogućavaju da organizujemo naše mentalne rokove i da se setimo, ne samo gde, već i kada su se određene stvari dogodile.

Izvor: livescience

Foto: Yayimages

Pogledajte još