Senzacionalno otkriće: Umesto gipsa „mreža“ iz 3D štampača!

Kako bismo ušli u suštinu priče, treba napomenuti da je dizajner Deniz Karašain, krenuo od osnove koja se može opisati najjednostavnije kao – pevanje kostima! Pitate se kako? Za njega vrlo jednostavno! Dakle, Deniz je usvojio osnovnu ideju da korišćenje pulsnog ultrazvuka niskog intenziteta, ubrzava zarastanje kostiju nakon preloma.

Naime, dokazano je da pulsni ultrazvuk, čija je frekvencija tako visoka da se ne može čuti, ubrzava inkorporaciju jona kalcijuma u koštanim ćelijama i hrskavici, kao i da pojačava delovanje gena koji učestvuju u zaceljivanju.

Međutim i pored uspeha koji je postignut “In vitro” i u kliničkim ispitivanjima, ova metoda nije široko prihvaćena. Razlog za to je delom zbog toga što izmerena korist varira od procene do procene, tako da je u nekim probama rezultat bio toliko mali da nije opravdao napore.

Na jednojj od klinika gde se testira dejstvo pulsnog ultrazvuka, Deniz je isprobao svoj portabl ultrazvučni generator. “Za samo 20 minuta tretmana u toku dana, ovaj sistem pokazuje da je skratio proces izlečenja za 38 odsto i povećao procenat izlečenja na 80 u slučajevima preloma.” Ovo su zaključci na osnovu rezultata uzetih sa vrha opsega iz testiranja pulsa, a bez promene tehnologije za saniranje preloma, odnosno gipsa.

Dejstvo pulsa sa klasičnim gipsom ili fiberglasom je malo nezgodno, jer sonde sa zvukom treba da budu direktno vezane za kožu, što zahteva da se gips negde slomi. Zato “Korteks egzoskelet” omogućava da se taj problem reši!

Tu nastupa “čudo od deteta”, dizajner sa Novog Zelanda, Džejk Ivil, sa 3D štampanom udlagom koja ima mnogostruke prednosti. Sem što je mnogo lakša od svega ostalog, ova udlaga omogućava slobodan protok vazduha, pa ako pacijenta nešto svrbi, može slobodno da se počeše, a u isto vreme nema onog neprijatnog mirisa gipsa. Karašain je odmah prepoznao potencijal ovog 3D modela i sopstveni projekat podigao na viši nivo.

Oba pronalaska, Ivilova udlaga i Karašainovi ultrazvučni dodaci, udruženi su stvorili novu napravu, zamenu za gips i fiberglas – “Osteoid”. Uz pomoć rendgena i 3D skenera, mapirali su područja koja moraju da se fiksiraju, a onda su napravili udlagu koju su odštampali. Rupe su manje oko same povrede, da bi tom delu dali veću čvrstinu, ali su još uvek dovoljno velike da bi se postavila ultrazvučna sonda.

Karašin je ukapirao da udlage ne moraju nužno da budu bele ili crne, već da će se boja birati po nahođenju onoga ko je bude nosio!

Cena još uvek nije poznata, ali kao što i cena 3D štampanju pada, verovatno će i ovoj napravi cena biti ubrzo vrlo prihvatljiva, a to znači zbogom gipsu!

Izvor: iflscience

Pogledajte još