NEPRAVEDNO OPTUŽEN: Pet mitova o glutenu

1.Gluten topi masti
Dijetetičar Kristen Kirkpatrik sa klinike u Klivlendu tvrdi da ovo nije istina:
-Gluten ne goji, goje kalorije odakle god da dolaze: da li iz integralnog pirinča koji ne sadrži gluten ili iz pekarskog đevreka koji je pun glutena. Nekada, bezglutenski hleb može da ima više kalorija od belog hleba. Suština je u sledećem: ako unesete više kalorija nego što ih potrošite, organizam će ih čuvati kao mast.

2. Detoksikacija podrazumeva hranu bez glutena
Još jedna zabluda, tvrdi dr Kirkpatrik.
Prema njegovim rečima, možete da budete na detoksikacijskom programu koji uključuje gluten i na onom koji ga isključuje – kako god odaberete.
Pročitajte u kojim namirnicama se krije gluten

3. Gluten je loš
Pšenični protein je opasan, ali samo za osobe koje imaju celijakiju, odnosno alergiju na gluten. Sam po sebi, ovaj protein nema zdravstvenih prednosti, ali je uočeno da osobe koje nemaju celijakiju a jedu pšenicu unose više vlakana, vitamina B, cinka i gvožđa.
Ako sumnjate da imate celijakiju, nemojte prestati da jedete gluten pre nego što uradite alergo-test, da ne biste dobili lažno negativnu dijagnozu.

4. “Sigurno imam intoleranciju na gluten”
Ni u ovo ne možete da budete sigurni dok ne uradite test intolerancije na gluten. Tek ako vam rezultati testa na to ukažu, možete da isključite glutenske namirnice iz ishrane.

5. Gluten izaziva rak
Za osobu koja ne boluje od celijakije, hrana sa glutenom ne povećava rizik od dobijanja raka. Ali, dugoročne komplikacije kod ljudi koji imaju nelečenu celijakiju mogu da izazovu rak debelog creva.
Abcnews.go.com

Pogledajte još