TUŽILAŠTVO NEĆE NAGODBU: Šutanovac mora na sud!

BEOGRAD - Epilog posle dve godine.

Funkcioner Demokratske stranke Dragan Šutanovac uskoro bi trebalo da sedne na optuženičku klupu Prvog osnovnog suda pošto je tužilaštvo odbilo njegov predlog da sklope nagodbu u aferi „pašnjak“. Ukoliko se tokom postupka dokaže da je pokušao da sakrije imovinu, Šutanovcu preti od šest meseci do pet godina zatvora, plus 10 godina zabrane konkurisanja na javne funkcije.

Neće da prizna krivicu

Podsetimo, Šutanovac je u martu ponudio Prvom osnovnom tužilaštvu da sklope nagodbu kako ne bi krivično odgovarao za neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, koja je protiv njega podnela krivičnu prijavu pre skoro dve godine. Predmet je, međutim, vraćen u Prvi osnovni sud, koji uskoro treba da zakaže početak suđenja bivšem ministru odbrane.

- Šutanovac je želeo da sklopi nagodbu s tužilaštvom, da uplati 200.000 dinara u humanitarne svrhe, a da postupak protiv njega bude obustavljen. Nije želeo da pristane na sporazum o priznanju krivice jer bi to značilo da će u njegovoj krivičnoj evidenciji da stoji da je osuđivan - objašnjava izvor Kurira iz suda.
Ponudu bivšeg ministra, koji se tereti da nije prijavio vlasništvo nad parcelom u Skerlićevoj ulici na Vračaru, tužilaštvo nije prihvatilo.
- Pošto nagodba nije sklopljena, Prvi osnovni sud treba da počne da sudi Šutanovcu - objašnjava sagovornik Kurira, a na u svojstvu svedoka biće pozvana i njegova supruga Marija.

Čeka se dve godine

Na prethodnom suđenju nisu se pojavili jer im poziv nije bio uručen pošto na adresi na kojoj su prijavljeni nisu poznati.
Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je 8. avgusta 2012. krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra jer nije prijavio da je sa suprugom Marijom stekao vlasništvo nad 1/10 idealnog dela stana od 63 kvadrata u luksuznom stambeno-poslovnom objektu u Skerlićevoj ulici broj 20.

Afera je dobila naziv „pašnjak“ jer je parcela u Skerlićevoj zvanično zavedena kao pašnjak prve klase. Plac je, navodno, bračni par sa još devet investitora 2011. kupio od preduzeća „Trešnja“ za 1,5 miliona evra i na njemu je bila predviđena izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa od 3.500 kvadrata.
Šutanovac juče nije odgovarao na pozive i poruke Kurira.

Slavni suinvestitori
SASLUŠAVANA I SUPRUGA

Kako je Kurir pisao još u martu, osim Dragana Šutanovca, tokom postupka saslušavana je i njegova supruga Marija. - Saslušavani su i i nekadašnji fudbaler Gordan Petrić, koji je u ime investitora svojevremeno tražio izdavanje rešenja o odobrenju izgradnje u Skerlićevoj 20. Pored njih, na spisku investitora bili su i Mia Zečević, ćerka nekadašnjeg generalnog sekretara FK Partizan Žarka Zečevića, kao i fudbaler Nemanja Vidić - rekao je tad izvor Kurira. Eksministar je, kako je tad dodao, tvrdio da je sve radio po zakonu i da je podigao kredit da bi rešio svoje stambeno pitanje.

kurir

Pogledajte još