SVI FIFINI TAJNI DOKUMENTI O ŠIMUNIĆU: Znao je šta radi i da to nema veze s rodoljubljem

Šimunić je iskusan igrač. Trebalo je da bude uzor mladima i zbog toga mora biti svestan značenja reči koje je izrekao. Iako možda nije nastupio s namerom da diskriminiše, jasna je njegova neodgovornost. Nije ni javno osudio ustaški režim, niti se ispričao žrtvama.

Jutarnji list prvi je dobio svu službenu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem koji je zapečatio karijeru hrvatskog reprezentativca kaznom s 10 utakmica neigranja, zabranom dolaska na stadion i 30 hiljada švajcarskih franaka. U Fifinom odgovoru, koji je ekskluzivno objavio Jutarnji, citiraju se istorijske knjige o ustaškom režimu, secira se pozdrav “Za dom - spremni”, navode se slični pozdravi poput “Sieg Heil”, upoređuju se sportisti koji su već kažnjeni zbog rasizma, kao i presude hrvatskih sudova o veličanju ustaštva, a pozivaju se i na uglednu internet enciklopediju Britannicu. A ako nekome nije jasno što taj pozdrav znači, Fifa se na neki način čak i sprda pa kaže:

Kako se danas shvata taj pozdrav, dovoljno je uguglati ‘Za dom - spremni’ i biće vam sve jasno”.

Advokati Josipa Šimunića, braća Davor i Zlatko Prtenjača, ipak nisu uspeli da srušeFifinu odluku, uprkos trudu da dokažu kako su pozdrav “Za dom - spremni” ustaše zloupotrebili, a kako Šimunićeva namera nije bila nikoga da diskriminiše.

Fifa je tu, očigledno, imala jače argumente. Za svedoka su zvali istoričara Božu Repu sa Univerziteta u Ljubljani, a odustali su od kontroverznog Berija Litučija, asistenta istorije na Medgar Evars Koledžu u Njujorku, koji je bio svedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću. U odgovoru na žalbu napisali su da njegova izjava nije uzeta kao dokaz. Zato je slovenski istoričar rekao kako je “oko 30 hiljada Židova, jednak broj Roma i oko 335 hiljada Srba ubijeno u vreme ustaškog režima”.

U odgovoru na žalbu navode se i citiraju brojni naslovi koji govore o razdoblju NDH, poput knjige “Logori smrti u Hrvatskoj, vizije i revizije, 1941-1945.” autora Rafaela Israelija te “Holokaust u NDH” dr Laze Kostića. Citira se i Herman Neubaher, lični prijatelj Adolfa Hitlera koji je s njim razgovarao na koji način pobiti manjine u NDH.

Evidentno je da su ustaše uspostavile teroristički režim koji je bio odgovoran za masovna ubistva pojedinih grupa”, navode u Fifi.

Kada je reč o samom pozdravu, advokati Prtenjača u žalbi navode da se pozdrav “Za dom” ne može povezati isključivo s ustaškim režimom. Tu, tvrde u Fifi, branitelji priznaju da je pozdrav povezan i s NDH.

Podnosioci žalbe kažu da je službeni pozdrav u NDH bio “Za poglavnika i dom - spremni”, a da je Šimunić samo pozdravio sa “Za dom”. Međutim, mi smatramo da se pozdrav “Za dom - spremni” povezuje s ustašama i da je, između ostalog, bio i njihov službeni pozdrav”, odgovaraju u Fifi.

Tu citiraju istoričare koji kažu da se sredinom aprila 1941. izraz “Za dom - spremni” počeo javljati na službenim dokumentima NDH. Čak je i Ante Pavelić 21. aprila 1941, obraćajući se narodu na Trgu svetog Marka u Zagrebu, pozdravio “Za dom”, a gomila mu je uzvratila “Spremni”.

Na dan osnivanja NDH hrvatski radio objavio je deklaraciju, a zadnji pasus završava rečima “Bog i Hrvati! Za dom spremni!”, piše u odgovoru na žalbu.

Argumenti obrane išli su i u smeru da se pokaže kako hrvatsko pravosuđe ne kažnjava one koji tako pozdravljaju, pa tako spominju sudiju Katarinu Persen koja je oslobodila prodavača majica i kapa s natpisom “Za dom spremni” na Tompsonovu koncertu u Čavoglavama. Tu je i slučaj Josipa Miljka koji je u Zagrebu okačio zastavu s natpisom “Za dom spremni” te čoveka koji je na koncertu Mate Bulića uzvikivao istu parolu, a obojica su oslobođena.

Time zapravo žele reći da je Šimunić bio upoznat s tim presudama i da zato nije mislio da je učinio išta loše uzvikujući “Za dom spremni” na maksimirskom stadionu u Zagrebu.

Igrač je želeo da posveti taj pozdrav svojoj domovini nakon važne pobede reprezentacije. Iz njegovih reči progovara pozitivna ljubav i povezanost s domovinom te radost i euforija”, navode advokati. No, Fifa odgovara: “Da, ali ne spominju neke novije odluke sudova, a i DORH je Šimunića kaznio s 25 hiljada kuna zbog istog pozdrava. Od 2011. hrvatski mediji izveštavali su o 13 slučajeva u kojima je sud kaznio pojedince zbog istog ili sličnog pozdrava”.

Također u Fifi smatraju da je irelevantno to što u hrvatskom zakonodavstvu nije eksplicitno kažnjiv pozdrav, kao što je slučaj sa “Sieg Heil” u Nemačkoj. Šimunićeva obrana u žalbi kaže kako nije tačno da je poklič “Za dom spremni” bio jasno i nedvosmisleno vezan uz genocid te da se ti delovi pokliča ne moraju uvek povezivati samo s ustaškim pokretom. U žalbi se kaže kako je u vreme kada su ustaše došle na vlast 1941. taj pozdrav bio prisutan više vekova, a redovno je išao uz podignutu desnu ruku. Šimunić je, kažu njegovi advokati, u euforiji i radosti zbog dobijene utakmice prvo izvikivao “U boj, u boj”, a potom i “Za dom”, na što je publika odgovorila “Spremni”. Tim redosledom, piše u žalbi, poklič se može povezati s operom “Nikola Šubić Zrinski” koja se počela izvoditi u 19. veku, mnogo pre no što su ustaše 1941. preuzele vlast u Hrvatskoj.

Ali, Fifa ni tu ne ostaje dužna: “Nije tačno, to se ne može povezati s rodojubljem. Uostalom, u operi se ne spominje reč ‘spremni’. Isto tako, ‘Arbeit macht frei’ deo je novele nemačkog filologa Lorenca Diefenbaha iz 1873., ali se danas povezuje s natpisom na ulazu u logor smrti Aušvic”.

Fifa argumente temelji i na prethodnim slučajevima sa stadiona. Zanimljivo, navode i najnoviji incident s Donaldom Sterlingom kojeg je zbog rasizma NBA kaznio doživotnom zabranom dolaska na utakmice i s 2,5 miliona dolara kazne. Tu su još i slučajevi Nikolasa Anelke te Luisa Suareza koji su kažnjeni zbog sličnih ispada.

Prema Fifi, ne stoji ni argument obrane da se Šimuniću stavlja nešto u usta što nije rekao (“Spremni”) jer su to navijači uzvikivali. “On je očito sarađivao s navijačima, podsticao ih na to i čak četiri puta ponovio sporni pozdrav. Bio je potpuno svestan šta radi i nije ništa napravio da to zaustavi”, tvrde u Fifi.

S druge strane, Šimunićeva odbrana navodi i primere koji, po njima, pokazuju da ne moraju uvek simboli koje su nacisti i fašisti zloupotrebljavali u današnjem kontekstu značiti diskriminaciju. Tako kažu da su olimpijsku baklju “izumeli” nacisti. Zatim spominju i znak Mercedesa koji su takođe zloupotrebljavali, a tu je i Niče koji je takođe jedno vreme bio obeležen kao nacistički filozof. Takvih primera ima i u Hrvatskoj, pa tako odbrana tvrdi kako se danas kao službena valuta koristi kuna, koja je bila sredstvo plaćanja i u NDH, a da je i hrvatski grb u vreme ustaša bio sličan današnjem.

Ako uzmemo broj 88 u tom kontekstu, on znači “Sieg Heil” jer H je osmo slovo abecede”, odgovaraju u Fifi.

Ne može se reći, odgovaraju na protivtužbu u Fifi, ni to da je Šimunić slavio pobedu jer je ostao sam na terenu, njegovi su saigrači već otišli i “nismo mogli videti tople scene radosti i sreće. Na videosnimku vidljivo je da ga navijači pozdravljaju uzdignutom desnicom, i to se nedvosmisleno može shvatiti kao nacistički pozdrav”.

Šimunić je diskriminisao sve one koji su stradali u vreme ustaškog režima.Fifina pravila kažu da se neće tolerisati takvo ponašanje“, zaključuju u Fifi.

Fotografije Fifinih dokumenata i spisa možete pogledati ovde.

Izvor: Jutarnji.hr

Pogledajte još