Ilić: Za oporavak poljoprivrede od poplava treba pet godina

- Ovo je izuzetno veliki udarac za budžet što će se videti nakon procene štete. Svakako će trebati četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi od ovoga - ocenio je Ilić za RTS.

Ministar je naveo da su polave odnele useve, uništile zasade a građani pretrpeli veliku štetu.

- Voda je odnela i kukuruz i pšenicu, narod je ostao bez ičega - kako su sedeli u kući, tako su pobegli od vode - rekao je Ilić.

Do mnogih odsečenih mesta se dolazilo sporednim putevima, stizalo se uz pomoć vojske i policije gde je moglo, nije bilo struje, opisao je ministar stanje na terenu.

- Sinoć smo imali veliki udarni talas na Zapadnoj Moravi, koji je prebačen prema Kraljevu. Poplavljena su okolna mesta, a gradovi su sačuvani. Zatim, nadošlo je jezero... opština Knić je velikim delom ugrožena. Znate kako je kad ne vidite gde idete, upadate u vodu, a morate da dodjete do ljudi kojima treba pomoć. Treba im dostaviti vodu, hranu. Bila je odbrana i borba za život - rekao je Ilić.

Ministar je zadovoljan dobrom koordinacijom nadležnih službi, institucija i građana.

- To je neverovatna snaga, volja da se pomogne. Mladići u Čačku, pretežno navijači, branili su halu, napunili su 20.000 džakova - rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, do ovakvog stanja nisu doveli loši sistemi za odbranu od poplava, već su u pitanju "nenormalno visoki vodostaji" koji se nisu mogli kontrolisati.

- Kod nas je dva dana pre Obrenovca bio udar i tad je pukla Čemernica, pukla odbrana. Bio je ogroman talas i vodostaj koji je odneo sve džakove - rekao je minstar.

Blic

Pogledajte još