Skupština Srbije danas o vojvođanskom Statutu

Sednica je prvobitno bila zakazana za 16. maj, ali je Gojkovićeva obavestila poslanike da će rasprava o predloženom Statutu biti održana juče, ali je na kraju i juče odložena za danas.

Predlog Statuta Vojvodine prethodno je usvojila Skupština Vojvodine sa 99 glasova, a po završetku rasprave u republičkom parlamentu taj dokument se vraća u pokrajinski na proglašenje, za šta je opet potrebna dvotrećinska većina od ukupnog broja poslanika, kojih u pokrajinskom parlamentu ima 120.

U Predlogu Statuta, Statut je definisan kao najviši pravni akt AP Vojvodine, koji mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom.

Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije, u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju, u skladu sa Ustavom i zakonom i neodvojivi je deo Srbije, u kojoj se neguju evropski principi i vrednosti, navedeno je u Cclanu 1 Statuta.

Kompromisnim rešenjem utvrđeno je da su simboli Vojvodine zastava i grb, ali tako da su uz postojeće uvedeni i tradicionalna trobojka i tradicionalni grb Vojvodine iz 1848. godine.

Novi Sad je definisan kao administrativni centar AP Vojvodine u kojem se nalazi sedište pokrajinskih organa, čime je izostavljena odrednica o glavnom gradu pokrajine, iz dosadašnjeg Statuta.

U delu predloženog Statuta posvećenom ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava takođe je napravljen kompromis tako što su, pored naziva nacionalne manjine ostao i naziv nacionalne zajednice.

Takođe je, uz pojam "Pokrajinski zaštitnik građana" naveden i "ombudsman", s tim što su i u tom slučaju termini razdvojeni crticom, kao i kod "nacionalne manjine-nacionalne zajednice".

U Statutu pokrajine stoji i da su, pored srpskog jezika i ćiriličkog pisma, u organima AP Vojvodine u ravnopravnoj službenoj upotrebi i mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa zakonom.

Skupština AP Vojvodine je definisana kao "najviši organ AP Vojvodine koji vrši normativne i druge funkcije, u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom".

U predloženom novom Statutu izvršni organ AP Vojvodine je Pokrajinska vlada umesto dosadašnje Vlade Vojvodine, a rad Pokrajinske vlade usmerava skupština i ona je odgovorna pokrajinskoj skupštini za svoj rad.

Kada je reč o finansiranju pokrajine navedeno je da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije, što je u skladu sa Ustavom, kao i da se tri sedmine pokrajinskog budžeta koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

Predlog za promenu Statuta Vojvodine mogu da podnesu najmanje trećina od ukupnog broja poslanika, Pokrajinska vlada i najmanje 40.000 birača, a o tome se odlučuje dvotrećinskom većinom glasova, od ukupno 120 pokrajinskih poslanika.

Ako Predlog Statuta AP Vojvodine bude potvrđen u Skupštini Srbije i ako potom, kako se očekuje, bude usvojen u pokrajinskoj Skupštini, stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".

blic

Pogledajte još