Loznica bez dinara: Poplava odnela ceo godišnji budžet

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović o tome je informisao i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Račun za pomoć Zbog velikog interesovanja donatora za pružanje pomoći, otvoren je i namenski dinarski račun za pomoć Loznici od elementarne nepogode – poplave: 840 - 3040741 - 76.

- Robna humanitarna pomoć sada je najpotrebnija u prehrambenim proizvodima, higijenskim sredstvima, gorivu, semenskom i sadnom materijalu, mineralnim đubrivima, čizmama i aparatima za isušivanje vlage – saopštio je Gradski štab.

Imenovana je i šestočlana komisija za raspodelu humanitarne pomoći koja će, kontrolisano, biti upućivana do ugroženih, a imenovano je i osam koordinatora za saniranje puteva, asanaciju terena, vodosnabdevanje i stalnu kontrolu ispravnosti vode, dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju, zaštitu i nadzor nad opasnim materijama i saradnju sa privrednim subjektima.

Prema informaciji Operativnog centra najveća oštećenja su na delu magistralnog puta od Lešnice do Jelava gde je potkopana leva saobraćajna traka, a stručni tim Puteva Srbije utvrdio je oštećenje odsečenog mosta u Gornjem Dobriću radi rekonstrukcije na tom delu regionalnog puta.

Sada je izvesno da posle privremenog stavljanja u funkciju oštećenog mosta na Jadru u Dragincu sledi izgradnja novog. Nosivi stubovi su potonuli i taj most više nije upotrebljiv za bezbedan saobraćaj. Pojavljuju se oštećenja i na lokalnim putevima kroz Ribaricu, duž regulisanih vodotokova Štire, Drine i Jadra i taj posao grad će na planu obnove realizovati sa Srbijavodama.

Od srede će terenski rad početi komisije za procenu štete. Pet radnih grupa čine stručna lica iz oblasti građevinsrstva, poljoprivrede, zaštite životne sredine i drugih gradskih službi.

Blic

Pogledajte još