Pogledajte ko su najbogatiji Srbi i koliko su "teški"!

Miodrag Kostić je najbogatiji u Srbiji prema listi koju objavljuje junski broj magazina „Forbs“ u izdanju za region jugoistočne Evrope. Hrvat Ivica Todorić, vlasnik „Agrokora“, zadržao je prvo mesto, a prošlogodišnji drugoplasirani Slovenac Sandi Češko sada je treći.

- Izuzetna mi je čast što se moje ime našlo na ovako visokoj poziciji „Forbsove“ liste najbogatijih preduzetnika u regionu. Iza ovog velikog uspeha stoji ogroman rad i posvećenost, kako mene lično, tako i menadžerskog tima kompanije „MK grupa“, koja uspešno posluje duže od 30 godina. Ubeđen sam da još nismo dostigli maksimum i da nam najveći poslovni uspesi tek predstoje - kaže za „Blic“ Miodrag Kostić, predsednik „MK grupe“.

Kako se pravi lista

- Listu pravimo tako što nam pomažu dopisnici u svakoj zemlji, pa zajedno složimo klub od deset regionalnih privrednika koji su približno poređani po bogatstvu. Teško je region uskladiti jer se, na primer, Hrvatska radi na osnovu podataka s berze, kao i Makedonija i Slovenija, a u Srbiji se poredi odnos prihoda i dobiti - kaže za „Blic“ Viktor Vresnik, glavni urednik hrvatskog „Forbsa“, koji radi i kao urednik „Jutarnjeg lista“.

Slovenački milioner Sandi Češko, vlasnik „Studija Moderna“, treći je s procenjenim imetkom od 410,6 miliona evra. Predstavlja se kao skroman milioner koji nema jahtu, kao ni sekretaricu. Veliki novac uglavnom zarađuje TV prodajom.

Što se tiče srpske liste najmoćnijih biznismena, posle godinu dana pauze vratio se Miroslav Mišković, za koga i analitičari „Forbsa“ konstatuju da se u prethodnom periodu više bavio sudskim procesom nego biznisom, ali da je firma ipak uspela da zabeleži zavidan promet i zadrži radnike. Pojavljivanje trećeplasiranog tandema, vlasnika „Viktorija grupe“, nije iznenađenje s obzirom na to da godinama beleže odlične rezultate.

Za „Blic“ kažu da je veliki uspeh kada se kompanija iz Srbije pojavi na tako prestižnoj listi. „Iako je prošla godina bila veoma teška, nastavili smo planiranom dinamikom, tako da smo sigurni da ćemo opravdati ovu poziciju i ubuduće“, kažu u „Viktorija grupi“.

Iznenađenje je, ipak, da su se na listi našla i dva velika dužnika kako bankama, tako i državi - Miroslav Bogićević i Goran Perčević.

„Jedan od lidera u poslovnim krugovima regiona“, kako „Forbs“ označava Vuka Hamovića, jednog od najvećih trgovaca strujom na Balkanu, našao se na sedmom mestu srpske liste. „Izbegava politiku, nema sudskih sporova, a za 11 godina uspeo je da profit uveća čak 13 puta“, konstatuju istraživači „Forbsa“.

Prvi put je na listi Zoran Knežević, vlasnik „Knez petrola“. On je, piše magazin, postao drugi igrač u naftnoj industriji regiona, posle NIS-a. Za „Blic“ kaže da ima 70 pumpi, da je u poslednje tri godine značajno povećao promet, kao i da je cilj da uskoro otvori još 30 benzinskih stanica.

S liste su, u odnosu na prošlu godinu, ispali Predrag Ranković Peconi, vlasnik „Inveja“, i Vojin Lazarević, prošlogodišnji osmoplasirani s kompanijom „Rudnap grupa“.

Kako se, ipak, ograđuju u „Forbsu“, ne može se pouzdano znati ko je najbogatiji u Srbiji jer „većina biznismena ima skrivene račune u inostranstvu“.

blic

Pogledajte još