Nacrt Zakona o radu gotov: Tvrde da ne umanjuje radnička prava

"Zakon nije pravljen da umanjuje radnička prava i ne umanjuje ih, ali nije pravljen ni da oteža poslodavcu ni da zaposli ni da otpusti. Ovo o čemu govorim jeste olakšano za poslodavca, ali isto tako radnička prava su zaštićena", istakao je Vulin.

Na pitanje o tome kada će Socijalno-ekonomski savet da se izjasni o predloženim rešenjima u Zakonu o radu, Vulin kaže da očekuje da će to biti već ove sedmice.

"Trenutno je u toku godišnja konferencija Međunarodne organizacije rada (MOR) kojoj prisustvuju i predstavnici naših reprezentativnih sindikata. Očekujem da će čim se to završi, a to će biti polovinom ove nedelje, svi biti tu i da ćemo moći da radimo"
, naglasio je ministar Vulin.

Izmene Zakona o volontiranju

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da se radi na izmenama Zakona o volontiranju i da će se prilikom obnova infrastrkture i javnih radova koristiti i dobrovoljni, besplatan rad, ali i da će raditi preduzeća koja će za to biti plaćena.

"To jeste politika javnih radova. Mi moramo da izmerimo da li ćemo javnim radovima da oživimo sektor ili da ugasimo konkurenciju. Ideja je da oživimo i kroz javne radove uposlimo, a ne da stvaramo monopol i da nekoga ograničimo da radi i zarađuje"
, rekao je Vulin.

Kaže da je tokom izrade nacrta Zakona o radu postignut "visok nivo saglasnosti" o velikom broju predloženih novina, a da najviše sporenja ima o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i načinu izračunavanja minimalne zarade.

"U radno-pravnom zakonodavstvu 95 odsto svih sporova je oko zarada. Tu smo značajno ojačali poziciju radnika i pokazali šta su obaveze poslodavca, a šta su obaveze zaposlenog. Verujem da ovaj Zakon o radu može da bude u korist i poslodavcima i radnicima i državi", zaključuje Vulin.

U preduzećima se neće raditi iskuljučivo na određeno vreme ali se neće ni rigorozno utvrđivati dozvoljeni udeo radnika koji će moći da budu angažovani na taj način, rekao je Vulin. Kaže da bi to stvorilo problem u određenim delatnostima, zbog na primer, sezonskog zapošljavanja.

Izvor: RTS

Pogledajte još