Kanada: Hladnokrvno masakrirao policiju

Damijen Terio, lokalni policajac, izjavio je da se policija odazvala na poziv koji je dobila sinoć u 19.30 sati po lokalnom vremenu, sa severnog ruba grada Monkton.

Trojica policajaca su poginula, dok su dvojica zadobila rane koje nisu opasne po život, i njihovo stanje je stabilno.

"Još tragamo za čovekom koji je pucao", rekao je Terio i dodao kako se veruje da je počinilac i dalje u Pajnharstu, delu Monktona u kojem se incident odigrao.

"Pozivamo ljude da ostanu u kućama i zaključaju se, a druge ljude da se klone te oblasti", naveli su u policiji.

Terio je lično poznavao ubijene policajce, i rasplakao se usred razgovora sa novinarem.

Osumnjičeni za ubistvo je 24-godišnji Žastin Burk iz Monktona, u kom živi 69.000 ljudi, a koji se nalazi na 150 kilometara severoistočno od Sent Džona, glavnog grada provincije Nju Brunsvik.

Policija je preko Tvitera objavila sliku osumnjičenog, na kojoj on nosi vojnu kamuflažnu uniformu, i dve puške.

Jedan građevinski radnik je posvedočio da je ubicu video sinoć sa daljine, obučenog u kamuflažno odelo, kako stoji na sredini ulice i drži pištolj uperen u policijska vozila.

Taj radnik je mislio da se radi o policajcu sve dok čovek sa puškama nije počeo da puca. Radnik se zatim brzo povukao u kuću i ostao tamo sa porodicom, a jedan njegov komšija je potom napisao na socijalnoj mreži kako mu je od kuršuma razbijen prozor na kuhinji.

Prema rečima građevinskog radnika, u njegovoj inače mirnoj ulici retko ko je sinoć spavao, i čekalo se obaveštenje da li je ubica uhapšen. Vest da su policajci ubijeni šokirala je grad.

Policija je blokirala nekoliko ulica, a saobraćaj je izmešten. Ovakav intenzitet nasilja je redak u Kanadi, naročito na njenoj istočnoj obali.

Najgori napad na kanadsku policiju u poslednjih 120 godina desio se 2005. godine, u zapadnoj provinciji Alberta. Tom prilikom su četiri policajca ubijena, dok su pretraživala farmu u jednom seocetu.

Izvor: Blic

Pogledajte još