Pet znakova da je vaše telo starije od vas

1. Problemi sa zubima
Ako imate između 30 i 50 godina, normalno je da vaši zubi imaju malo tamniju nijansu. Ali ako vam zubi ispadaju ili se klimaju, ako osećate da vas boli vilica ili vidite krv kad perete zube, obavezno posetite stomatologa.

2. Zamućen vid
Nakon 45. godine većina ljudi nabavlja naočare jer ne mogu da čitaju sitna slova, i to je normalna pojava. Nije normalno ako imate između 30 i 50 godina, a ne možete jasno da vidite lica i oblike jer vam se “muti” pred očima. Posetite oftalmologa.
Kalkulator "Vitality Age" reći će vam koliko brinete o svom zdravlju i svom telu i postoje li neke alarmantne razlike zbog kojih bi trebalo da proveriti svoje zdravstveno stanje.

3. Bolovi u zglobovima
Ako imate između 30 i 50 godina, a bolovi u leđima i zglobovima vas tek ponekad muče i bol ne traje dugo, možete smatrati da vam je zdravlje u redu. Ali, ako vas u tom dobu zabole zglobovi i leđa kad nosite nešto u rukama ili dok ustajete, to je već alarmantno.

4. Brzo zaboravljate
Ako ponekad ne možete da se setite nečijeg imena ili ste zaboravili gde ste ostavili ključeve, nema razloga za paniku. Nije normalno ako gotovo svakodnevno tražite svoj automobil na parkingu jer se ne sećate gde ste se parkirali, ako teško prepoznajete lica i boje ili ako ključeve greškom stavite u frižider. Problemi sa pamćenjem su deo procesa starenja, ali ako primećujete da često zaboravljate, to bi mogao da bude rani znak demencije.

5. Preterano umaranje
Lagana zadihanost posle brzog hodanja ili penjanja stepenicama potpuno je očekivana. Ali, ako imate između 30 i 50 godina, a svaka iole intenzivnija fizička aktivnost izaziva vam tegobe poput vrtoglavice, ozbiljnog gubitka daha ili glavobolje, trebalo bi da posetite doktora.

Tportal.hr

Pogledajte još