Misterije kanjona Kamičke reke

Reč je o mini-kanjonu neopisive lepote u čijoj blizini se nalaze izvori lekovite vode, pećine, napuštene vodenice. U kanjonu se nalazi veliki broj vodopada, a za njega se vezuje i veliki broj mitova i legendi.

Kako za Pirotske vesti kaže Snežana Lazić, koja sa svojim suprugom Nenadom godinama na biciklama obilazi sva sela pirotskog kraja, reč je zaista o prelepom kanjonu, koji je, kada krene vegetacija teško pristupačan.

- Mi smo ovaj kanjon posetili s proleća 2012 ali kod prve prepreke smo odustali. Rešili smo da se vratimo i upoznamo ga u celosti tako da smo zaista oduševljeni njegovom lepotom. Sada kada je voda velika prolaz je izuzetno težak zbog velikih virova i strmih stena , voda je veoma hladna tako da je potrebno pentrati se uzbrdo i obilaziti virove i opet silaziti dole
- kaže Lazićeva i dodaje:

- Leti kada voda namanji sigurno je dosta lakše.Na ulazu u kanjon sa desne strane je Svetena voda koja kako kazu lekovita za oči. Nešto iznad sa leve strane je mala pecina ,,Babina iža,, u kojoj je po priči živela baba sa porodicom pošto su joj Turci zapalili kuću. Od čoveka koga smo sreli u kanjonu saznali smo imena pojedinih mesta kao sto su :Konjski bumbak, Tamno vrelo, Đavoljski bumbak, Goveđi bumbak…Takođe nam je tada na pocetku kanjona pokazao vodenicu pod imenom Džaćina vodenica to je ustvari kamena rupa u kojoj je bio vodenični tocak, meni jako neobično.Kao sto se vidi na fotografijama kanjon je pun vodopada, obrastao je rastinjem tako da je kao u tunelu, sunce teško dopire. Pri kraju kanjona i zadnjeg vodopada da ne bi obilazili vir uzbrdo provukli smo se kroz jednu rupu u steni i konačno izasli u bukovu šumu i pitomiji deo reke.Tako izgrebani, mokri ali zadovoljni što nam je cilj ispunjen stigosmo do kraja.

Izvor: Pirotske vesti

Pogledajte još