THE XX u Beogradu!

Bend je formiran u Londonu 2005. godine. Prvi album, pod nazivom "XX“, objavili su 2009. godine za nezavisnu izdavačku kuću Young Turks. Album se odmah našao u vrhu mnogih top lista, pobrao odlične kritike, a za isti su dobili i Mercury Music Prize 2010. godine. Drugi album, "Coexist“, objavili su u septembru 2012. godine.

Prošle godine bili su nominovani za Brit Award, u kategoriji "Best British Group", ali im je nagrada izmakla. U maju ove godine objavili su da spremaju materijal za treći studijski album koji će producirati Rodaidh McDonald. Bend nastuopa kao trio u sastavu: Romy Madley Croft (gitara, vokal), Oliver Sim (bas, vokal) i Jamie Smith (beats, MPC, prateći vokal).

Bend je tokom prošle godine dospeo u žižu interesovanja javnosti na Balkanu kada je udruga "U ime obitelji" ih Hrvatske, poznata po referendumu o zabrani LGBT brakova iskoristila jednu od njihovih pesama u svojoj kampanji. Kako je bend oduvek otvoreno podržavao LGBT populaciju, usledila je tužba, a sporni video je vrlo brzo povučen sa interneta. Takođe, bend je napomenuo kako je ironično to što se za takvu kampanju koristi pesma benda čije je dvoje članova otvoreno deklarisano kao homoseksualno, kao i da ta situacija jasno pokazuje "mentalne domete onih koji su tu kampanju pokrenuli"

Izvor: nocturnemagazine.net

Pogledajte još