Šabac: Izabran novi gradonačelnik!

Skupštinsko zasedanje napustilo je 17 odbornika opozicione Srpske napredne stranke (SNS), jer su bili nezadovoljni skupštinskom odlukom da se ne raspravlja o kandidatima za gradonačelnika, zameniku gradonačelnika i članovima Gradskog veća, kao i o ostavci bivšeg gradonačelnika, prenosi Beta.

"Umesto da nam pomognu tokom poplave, vladajuća većina je iskoristila vreme da se koncentriše da ponovo izabere svog gradonačelnika. Bez rasprave i bez televizijskih prenosa, ova skupština je farsa", rekao je novinarima odbornik SNS-a Boban Birmančević, koji je i šef jednog od dva štaba za vanredne situacije koji rade u Šapcu.

Novi gradonačelnik Zelenović je u obraćanju odbornicima naglasio da će socijalno opredeljenje biti prioritet lokalne samouprave.

Skupština je izabrala Milana Nikolića iz grupe građana Zapadna Srbija za zamenika gradonačelnika, kao i 11 članova Veća.

Na predlog odbornika opozicione Jedinstvene Srbije, odbornici stranaka koje nisu napustile skupštinsko zasedanje odrekli su se dnevnica u korist stanovnika ugroženih poplavama.

Skupštinska dnevnica u Šapcu iznosi 600 dinara.

Izbor novog gradonačelnika usledio je pošto je Milošević 18. maja podneo ostavku, jer ga je Vlada Srbije smenila sa mesta komandanta Štaba za vanredne situacije u Šapcu.

Zbog najava velikih poplavnih talasa, premijer Aleksandar Vučić je u toku noći 16. na 17. maja za komandanta postavio šefa poslaničkog kluba SNS-a Zorana Babića, a u ranim jutarnjim satima njegovo mesto zauzeo je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Odlaskom Dikovića iz Šapca, mesto je preuzeo Boban Birmančević iz SNS-a.

U gradu od tada funkcionišu dva štaba, jedan koji je formiran odlukom lokalne skupštine prema Zakonu, i drugi formiran usmenim putem i koji pretežno čine članovi SNS-a.

U Šapcu je i dalje na snazi vanredna situacija, a lokalne vlasti su dva puta tražile od državnih institucija da se mere ukinu.

Lokalnu vlast u Šapcu čine Zajedno za Srbiju sa 20 odbornika, Socijalistička partija Srbije sa sedam odbornika, Zapadna Srbija sa osam odbornika, Demokratska stranka sa pet odbornika, Srpski pokret obnove sa tri odbornika, jedan odbornik Socijaldemokratske partije Srbije i dva odbornika Grupe građana "Selo-grad".

U opoziciji su SNS sa 17 odbornika, Liberalno demokratska partija sa tri odbornika, Demokratska stranka Srbije sa dva odbornika, i po jedan odbornik Ujedinjenih regiona Srbije i Jedinstvene Srbije.

Izvor: RTS

Pogledajte još