5 zalogaja od kojih kilogrami beže!

Kelj

Zelena lisnata glavica sadrži čak 45 vrsta različitih flavonoida, reč je o zdravim antioksidasima koji organizam čiste od štetnih materija. Sem toga kelj obiluje gvožđem i kalcijumom, vitaminom C i omega 3 masnim kiselinama. Šoljica kelja sadrži tek 30 kalorija, a sem kuvanog možete da ga konzumirate u energetskim napitcima.

Cimet

Ovaj jednostavan i podcenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem pola do dve kašičice cimeta svaki dan možete da snizite šećer u krvi i holesterol za čak 10 do 20 posto. Ovaj začin ne mora da bude rezervisan samo za slatkiše, posipajte ga po svakom obroku ujutro po žitaricama, po salati u glavnom obroku ili kao dodatak zdravim napicima.

Parmezan

Pikantnog ukusa ovaj najčešći dodatak jelima sa testeninom zaslužuje veću pažnju u ishrani, naime parmezan sadrži sve najbolje sastojke iz mleka. Među njima najvažniji proteini olakšavaju apsorbovanje i varenje svih hranljivih sastojaka jer se pretvaraju u peptide i slobodne aminokiseline. Brzina varenja proteina iz parmezana odvija se oko 45 minuta, a osećaj sitosti produžuje.

Crvena paprika

Najpopularnije ljute papričice u sebi sadrže kapsaicin, ovaj sastojak podstiče sagorevanje masnoća i stimuliše nervni sistem na proizvodnju toplote koja u organizmu povećava sagorevanje kalorija. Komadić paprike možete ubaciti u supe, variva, a sem toga običnu crvenu papriku sveže nasečenu možete dodati u salate, osim toga paprika obiluje vitaminom C i vlaknima kojima produžuje osećaj sitosti.

Zob

Najpopularnija od žitarica obiluje vlaknima koja produžavaju osećaj sitosti u telu. Rastopiva vlakna iz zobi snižavaju masnoću i holesterol, zob se sporo vari čime se sprečava podizanje šećera. Zob možete konzumirati za doručak ili mlevenu dodati u zdrave napitke.

Izvor: zadovljna

Pogledajte još