Profesorka dobila tuberkulozu, 200 učenika na pregledu čitav dan

Reč je od oko 200 učenika koji su poslednji kontakt imali sa tom profesorkom 1. juna ove godine.

Ovakav grupni pregled mladih u ATD-u je retko viđen, ali na Odeljenju za plućne bolesti i tuberkolozu u Opštoj bolnici kažu da nema razloga za paniku.

"To što se danas radi su normalne aktivnosti ispitivanja okruženja u kome se kretao bolesnik, samo što je ovoga puta grupa malo veća", kaže Dragan Jovanović, načelnik odeljenja.

Direktorka škole Tanja Badnjarević ističe da je vest iznenadila i uplašila mnoge učenike i njihove roditelje, kao i profesore.

"U obavezi sam da prikupim sve specijalističke nalaze i da ih prosledim Odeljenju za plućne bolesti . Ukoliko se konstatuje da je neko dete obolelo, to odeljenje i Zavod za javno zdravlje će preuzeti dalju proceduru", ističe direktorka škole.

Ova neprijatnost dogodila se dan pre školskog raspusta i deo učenika zatekla je na praksi u Opštoj bolnici. Pregled je, inače, obavezan i za profesore.

Profesorka, koja u Medicinskoj školi drži blok nastavu, je na bolovanju od 1. juna, a u bolnicu je primljena 11. juna. Posle više analiza, juče je konstatovano da boluje od tuberkoloze.

"Odmah smo krenuli u epidemiološku anketu i obradu populacione sredine. Posetili smo školu i insistirali na pregledima", ističe Jovanović.

Izvor: jugmedia.info

Pogledajte još