Traže MUP i BIA: Pripejd kartica samo uz ličnu kartu

Stručnjaci ističu da taj propis treba da se uvede kako bi se tačno znalo ko stoji iza određenog broja telefona u slučaju da dođe do neke kriminalne radnje.

Zanimljivo je da je pre oko godinu dana zbog teškoća prilikom lociranja kriminalaca MUP već tražio da građani ubuduće ne mogu bez lične karte da kupuju telefonske brojeve za mobilni. Međutim, državni sekretar u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić ističe da je reč o vrlo osetljivoj temi.

"Evidencija podrazumeva da kad neko kupi SIM karticu, mora da pokaže ličnu kartu i da prodavac unese njegove podatke u evidenciju, a to jedino zakonski može da se uredi. To pitanje je sada aktuelizovano i moramo ponovo da ga razmotrimo", kaže Matić.

"Prilikom donošenja zakona moramo regulativu da uskladimo s propisima EU, kao i da uključimo sve relativne institucije, kao što su MUP i BIA. Ovde je važna zaštita podataka o ličnosti, ali je potrebno pronaći odgovarajući balans", objašnjava Matić.

Srbija je praktično jedina zemlja u Evropi gde se karticu za mobilni može kupiti bez ikakve registracije. Tu praksu zloupotrebljava sve veći broj kriminalaca iz regiona, koji se u našoj zemlji snabdevaju SIM karticama koje niko ne može da identifikuje.

Izvor: Radio 021

Pogledajte još