Slovenci nam nude partnerstvo na "zelenim" projektima

Slovenčki Eltek Petrol, jedna od vodećih regionalnih ESCO kompanija (Energy Service Company), nudi Srbiji javno-privatna partnerstva.

Suvlasnik tog preduzeća Damjan Mulej rekao je da Eltek Petrol želi da proširi saradnju u Srbiji podsetivši da ta firma već čitavu deceniju uspešno realizuje projekte ugovaranja energetskih usluga u javnom i uslužnom sektoru, kao i industriji.

Eltek pruža celovita rešenja efikasne upotrebe energije pri planiranju, izgradnji, obnovi i upravljanju objektima.

Mulej je kazao da se to odnosi na daljinsku energetiku, vodovodne sisteme, efikasnu rasvetu i energetsko upravljenje objektima.

Ta firma u Srbiji najviše ugovora ima sa partnerima u oblasti daljinske energetike odnosno toplanama za optimiziranje grejanja, rekao je on dodajući da još nema saradnje na objektima, ali da su tu potrebne neke izmene u srpskom zakonodavstvu.

"Najvažnije je da se omogući da potpisivanje ugovora tog tipa za lokalnu samoupravu ne znači dodatno zaduživanje", istakao je on.

Kako je rekao, snižavanjem troškova primarnog energenta ustvari se isplaćuje ugovor tako da to ne treba tretirati kao zaduživanje.

"Mi prvo napravimo energetsku analizu nekog objekta i onda pripremimo predlog šta treba uraditi, jer bez nekih investicija i rekonstrukcija jednostavno ne ide i što je najvažnije posle tih izmena preuzmemo celovito upravljanje tim sistemima", kazao je Mulej.

Prema njegovim rečima, bez rekonstrukcije objekata se može uštedeti između 10 i 30 odsto energije za grejanje, a nakon izmena čak i više od 50 odsto.

Ta kompanija sklapa ugovor uglavnom za period između 10 i 15 godina tokom kojeg će upravljati nekim sistemom tako da ostvaruje velike uštede energije.

Prema njegovim rečima, najvažnije je smanjiti potrošnju energije po kvadratnom metru, a sistemi se povezuju sa kontrolnim centrom Eltek Petrola u Bledu.

Mulej je kazao da je, na primer, u Kranju u jednoj opštinskoj zgradi bio promenjen ceo sistem za grejanje i hlađenje u kombinaciji sa toplotnim pumpama, i bila je izgrađena fotonaponska elektrana na krovu.

On je naveo da su toplotne pumpe počele da se koriste za grejanje i hlađenje i u primorskim predelima, gde koriste za rad morsku vodu.

Govoreći o vodovodu, on je kazao da je tu najvažnije smanjiti gubitke na mreži, od mesta crpljenja do krajnjeg potrošača, s obzirom da sistemu gube u proseku između 30 i 50 odsto vode.

Predzeće Eltek Mulej je 2011. ušlo u sastav slovenačke Petrol grupe kako bi dobilo jakog partnera u oblasti energetike.

Eltek Petrol sarađuje sa mnogim toplanama u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Somboru, Šapcu, Zrenjaninu, Kraljevu...

Izvor: B92

Pogledajte još